Откриха македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, съобщават от "24 часа".

За кратко обаче се стигна до спречкване. Жители на града пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред клуба с възгласи "предател, боклук!", "Македония е българска!" и "Сърбия ви плаща!".

Това се случи точно след откриването на клуба, когато гостите отидоха при паметника на Димитър Благоев, за да поднесат венци.

Гръцкият поп отец Никодин направи освещаване на клуба. На церемонията присъстваха главният секретар на президента на Северна Македония - Миле Бошняковски, председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, лидерът на крайната левица Димирът Апаси, както и депутати от албанския парламент, които твърдят, че са представители на македонците в България.

Гълъб Донев ще следи какви идеи проповядва македонският клуб в Благоевград

Гълъб Донев ще следи какви идеи проповядва македонският клуб в Благоевград

Скопие ще изпрати искане за откриване и на официален културен център в града

Часове преди официалното откриване от ВМРО започнаха да се събират за протеста си край паметника на Гоце Делчев.

От партията разположиха тонколони пред културния клуб и пуснаха силно патриотични песни, които огласяваха цялата улица. Македонците пък поискали музиката да се намали. За да не се стигне до сблъсък, полицията беше около тонколоните.

Племенникът на поета Никола Вапцаров също беше на мястото. Той изрази възмущение, че името на чичо му се използва по този начин и увери, че ще обясни пред македонски медии, че Никола Вапцаров е българин.

МВнР: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

МВнР: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

Според Костадин Коджабашев това е опит изкуствено да се провокира напрежение от двете страни на границата

От сутринта имаше засилено полицейско присъствие, а български трибагреници бяха опънати на много балкони в близките блокове.

ВМРО определи частната инициатива, наречена "македонски културен клуб" като поредната антибългарска провокация на Скопие. Те припомниха, че съгласно Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че в страната ни няма македонско малцинство.

"Тук сме, за да подкрепим нашите хора - македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В XXI век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос". Това заяви от своя страна Християн Мицкоски, цитиран от bTV.

Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено съгласно всички закони, категоричен бе той.

Запитан защо не признава правата на македонските българи, Мицкоски отвърна, че македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти.

Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Подобни клубове не са от полза и за двете страни, убеден той