Министерството на външните работи разкритикува създаването на македонистки клуб в Благоевград от забранената организация ОМО Илинден. На откриването на клуба, което ще бъде тази неделя, ще присъстват политици от Северна Македония, в това число и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Представители на управляващите в Скопие обаче няма да уважат събитието.

"МВнР няма навика да коментира действия на български граждани на българска територия, които имат строго частен характер. В случая едно физическо лице, което се представя за несъществуваща организация (ОМО Илинден) е наело помещение от друго частно лице, като го е превърнало в клуб, кръстен на български поет (Никола Вапцаров). За нас представлява интерес как едно такова действие се насърчава от двете основни опозиционни партии в Скопие.

Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика против евроинтеграцията на РСМ. Техните действия трябва да се разглеждат в по-широк контекст - интересите на трети страни против разширяването на ЕС", заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Констадин Коджабашев.

Кметът на Благоевград отрича да заработва македонски културен клуб

Кметът на Благоевград отрича да заработва македонски културен клуб

Не е постъпвало официално искане

Според Коджабашев това е опит изкуствено да се провокира напрежение от двете страни на границата. "Очевидно става въпрос за отвличане на общественото внимание от справедливата борба за граждански права на българите в РСМ. Очевидно е чии интереси обслужва този преднамерен план".

Дипломатът подчерта - всяка непремерена реакция на тази провокация би служила против интересите на България. "В тази връзка призовавам обществеността да подходи със спокойствие. Несъмнено прави впечатление интересът на медиите в РСМ към това частно събитие, насърчаваме ги да обърнат внимание на възмутената реакция на семейството на Никола Вапцаров от подобни провокации", добави той.

И ВМРО, и АБВ настояват кабинетът да реагира на македонски културен клуб "Вапцаров"

И ВМРО, и АБВ настояват кабинетът да реагира на македонски културен клуб "Вапцаров"

Недопустимо е македонски клуб, с име на българска личност, да сее сепаратизъм

МВнР няма да реагира официално на тази провокация, тъй като в нея участват български граждани и представители на партии, които не са в управлението на западната ни съседка.

По друга важна за България тема - страната ни се надява през декември да получи "да" за членство в Шенген. Причината - поредният доклад, представен преди дни, в който изрично се подчертава, че България и Румъния отговарят на всички изисквания. Същевременно пък резолюцията, която прие парламентът на Нидерландия, била единствено с "препоръчителен характер".

Македонски културен клуб отваря врати в Благоевград - общината се обиди от името

Македонски културен клуб отваря врати в Благоевград - общината се обиди от името

Провокация било на български поет като Вапцаров да се натрарва чуждо самосъзнание