"Смятаме, че страната ни е изпълнила всички критерии и е готова за присъединяване към Шенген в края на декември по време на Съвета на ЕС". Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Костадин Коджабашев по време на редовен брифинг на ведомството, във връзка с решението на Нидерландия от вчера да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Очакваме доклад на ЕК да бъде представен в края на месеца, а обратната връзка е, че страната ни се справя добре, уточни той.

По отношение на резолюцията на Нидерландския парламент МВнР смята, че това "не е положително развитие, но и не определя отношението на правителството на страната, а е препоръка от Камарата на парламента да продължи да следи действията на България и Румъния".

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Проверките на пътниците по вътрешните граници за двете държави трябва да отпаднат в началото на 2023 г.

"Това още повече ни задължава да бъдем още по-активни в работата с представители на Нидерландия", заключи зам.-министърът.

Костадин Коджабашев коментира и темата Република Северна Македония. Българската страна излезе с остра позиция срещу поредната кампания в страната срещу български организации, "която застрашава правата по линия на европейската конвенция по правото на свобода и убеждения".

Външно министерство напомня на РСМ, че европейската практика изисква да се улесни, а не затрудни съществуването на организационни движения.

Андрей Ковачев: МВнР да заяви ясно, че поведението на Скопие не е добросъседство!

Андрей Ковачев: МВнР да заяви ясно, че поведението на Скопие не е добросъседство!

Ако не беше много тъжно, щеше да е смешно това, което говори Мицкоски, посочи евродепутатът

"Крайно неприемлив наратив и законодателни инициативи, свързани с фашизъм и антисемитизъм, засягащ съседските отношения", коментира Коджабашев. Той припомни решението на НС, според което България може да подкрепи която и да е стъпка за членство на РСМ в ЕС, само при условие че правата на българите са гарантирани, а последният анализ сочи, че в Скопие са в разрез с това условие.

Желязко Радуков, главен експерт в Министерство на външните работи, коментира, че "сме изненадани и целта ни е да обясним на нашите партньори, че това не е пътят".