Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски сравни политиката на България спрямо Северна Македония с тази на Русия спрямо Украйна, съобщава БГНЕС.

Коментарът си той направи пред държавната телевизия няколко часа, след като в македонския парламент с пълно единодушие бяха приети промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и в този за политическите партии.

Промяната пряко засяга българските сдружения в Битоля и Охрид - "Цар Борис III" и "Иван Михайлов". Съгласно предложения текст организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности съгласно посочените разпоредби.

"Вместо да бъдат наш най-голям приятел и спонсор, те се отнасят както Русия в Украйна. Както онези отричат съществуването на украинския език и идентичност, така официалните власти в София днес отричат македонския език и македонската идентичност", изтъкна Мицкоски.

Закон за забрана на българските сдружения в РСМ, предлагат от ВМРО-ДПМНЕ

Закон за забрана на българските сдружения в РСМ, предлагат от ВМРО-ДПМНЕ

Новият закон ще отнася и за вече регистрираните сдружения

Той припомни, че според България македонският език е езикова норма.

"Има ли по-голяма обида от това от една страна член на ЕС в ХХI век, когато говорим за зеления преход, за Европа без граници, за изкуствен интелект! Единственото нещо, което искаме, е да ни уважават. Това иска ВМРО-ДПМНЕ", подчерта Мицкоски.

По негови думи "грешката, която е била направена от предходното правителство", ще бъде коригирана от тях. Това била задачата на следващото правителство и на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски посочи, че трябва да има сериозна подкрепа и от страна на ЕС.

"Необходима е подкрепа и от международната общност, за да се предоговорят тези позиции, защото тези обстоятелства и позиции, в които се намира Македония не дават европейско бъдеще...Няма френско предложение. Това е българско предложение", категоричен бе той.

Ковачевски за преговорите с България: Все едно някой те реже с нож в корема

Ковачевски за преговорите с България: Все едно някой те реже с нож в корема

Премиерът на РСМ искал македонците с вдигната глава да седнат на голямата маса със защитена идентичност

"Ние имаме готовност да сформираме правителство и да започнем предоговаряне с източния ни съсед за онази част, която смятаме, че не дава бъдеще, интеграция, а напротив - създава напрежение. Тя цели отдалечаването на Македония от ЕС. Ние ще настояваме за преговори", подчерта още опозиционният лидер.

Той изрази надежда това да бъде постигнато с подкрепата на международната общност.

Но, ако от другата страна не намерим събеседник, тогава ВМРО-ДПМНЕ ще събере 61 депутати и ще анулираме Договора с източния съсед, защото това не е Договор за приятелство и добросъседство и това ясно се вижда от последните действия на източния съсед", категоричен бе Мицкоски.

Пендаровски отказва да преговаря за историята и други "небивалици" с България

Пендаровски отказва да преговаря за историята и други "небивалици" с България

Македонският президент иска да говори с Радев за реалните европейски теми