Македонският парламент одобри т.нар. "френско предложение" за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

Предложението беше подкрепено от 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.

"За" гласуваха депутатите от управляващата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански формации.

Гласуването протече по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента присъства и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Втори ден разгорещени дебати по френското предложение в парламента на РСМ

Втори ден разгорещени дебати по френското предложение в парламента на РСМ

Очаква се парламентарният ден да бъде удължен

На днешното заседание депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев изтъкна, че СДСМ занапред ще се нарича СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че "ще лежат в затвора за предателство, ще лежат и ще отговарят, защото македонският народ е търпелив, македонският народ го е показал през историята, македонският народ е и кротък, македонците умеят да прощават, но за някои неща няма прошка", цитира думите му македонското електронно издание "Курир".

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, стигна се и до словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за френското предложение така и не се състоя, а прерасна в антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Управляващата партия в РСМ даде зелена светлина на френското предложение за ЕС

Управляващата партия в РСМ даде зелена светлина на френското предложение за ЕС

От СДСМ убеждават, че решението е взето в полза на националния интерес

Преди началото на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме френското предложение отправиха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Припомняме, през цялата изминала седмица опозицията в РСМ организираше протести срещу приемането на т.нар. френско предложение.

В края на юни българският парламент даде своето одобрение, потвърдено и с решение на правителството.

Урсула фон дер Лайен потвърди македонския език и идентичност в Скопие

Урсула фон дер Лайен потвърди македонския език и идентичност в Скопие

Тя обеща, че историческите въпроси няма да бъдат условие в преговорите

"Днес правителството разгледа приетите в Асамблеята заключения и въз основа на тях взе решение да одобри предложението на френското президентство от 30 юни. С решението даваме старт на процеса на преговори за присъединяване към ЕС и завършваме поредната историческа стъпка за страната ни".

Това каза министър-председателят Димитър Ковачевски на пресконференция в правителството, придружен от министри от своя кабинет, съобщи МКД. Той каза, че се отваря процес за реализиране на втората стратегическа цел след тази с членството в НАТО, а това е членството в ЕС.

"Днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и идентичност са защитени, историческите въпроси са извън нея и сме на крачка от първата междуправителствена конференция, която ще отбележи началото на преговорите на Северна Македония с ЕС. Днес откриваме нова възможност за държавата и за просперитета на гражданите. Съвсем скоро нашият македонски език ще се чуе официално в ЕС", каза Ковачевски.

Той остро нападна македонската опозиция, която "нададе вой" и която, според него, показа, че не я интересуват държавните интереси, а "белите дворци и тем подобни".

Утре от 10.00 часа в Министерството на външните работи ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелтво, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи.

В 11:45 ръководството на МВнР ще даде пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС. Това е процес, който започнахме заедно още през 2017 г., когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави. По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета.

Това коментира във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. 

Република Северна Македония направи огромна историческа стъпка по европейския си път като прие предложението на френското председателство. Това е категорична крачка напред по пътя за членство в Европейския съюз. Философия на ДПС още от началото на 90-те години е членство на страните от Балканите в НАТО и ЕС, за да има мир, сигурност и стабилност в региона.

Това написа във "Фейсбук" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Гласувайки днес суверенно предложението на Франция в края на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз, македонският парламент отново прави решителния избор на Европа. Франция ще застане до Северна Македония по време на първата междуправителствена конференция, която ще отвори историческа фаза в процеса на нейното присъединяване към Съюза. Това написа в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон.