Случват се геополитически тектонични размествания. Европейския съюз (ЕС) не е единствената алтернатива, има много инициативи, само затвореното съзнание не ги вижда. Един разум, който е ЕС - фундаменталистки и платен от Сорос, не може да види това.

Това заяви лидерът на "Левица" Димитър Апасиев пред "Гласът на Америка" на македонски. Той казва, че заедно с хората отвън, в събранието ще се предотврати предателството.

Апасиев коментира и как парламентът ще обсъди и реши френското предложение, заради което дни наред в страната се провеждат протести, които достигат до сблъсъци между полиция и протестиращи. 

Седми ден протести в Скопие
Обновена

Седми ден протести в Скопие

Не се знае кога парламентът им ще гледа френското предложение

"Мисля, че ще бъде много напрегнато в парламента. Моята информация гласи, че ще се опитат да пропуснат изслушването на комисията и да преминат направо в пленарната зала. Това не е бизнес, а контрабанда. Тогава ще има повод за по-голямо събиране на събранието. Ние отвътре, хората отвън, смятам, че ще предотвратим едно предателство, което е в пъти по-голямо от преспанското."

Тази вечер СДСМ реагира с изявление, в контекста на който се говори повече за лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, отколкото за Апасиев:

"Това, което мисли Мицкоски, Апасиев го говори на висок глас. Това изказване на коалиционния партньор на Мицкоски потвърждава съмненията, че не става дума за протести срещу европейското предложение, а за пълна промяна на стратегическия курс на страната и отказ от европейската интеграция, считат от партията.

Явно това е истинската скрита програма на Мицкоски, насочена директно срещу ЕС. Мицкоски трябва незабавно да излезе публично и да обяви какви са истинските му цели и каква алтернатива предлага на гражданите,  Дали е за Евразийския съюз като негов коалиционен партньор, с който организират протестите? Апасиев е доказан и признат проруски политик, но е очевидно, че Мицкоски всъщност води същата политика и силно я подкрепя. Целта на провалилия се кървав сценарий очевидно е била неразделна част от него", се казва в реакцията на СДСМ.

Стрелбата между македонци и албанци в Скопие на протест срещу ЕС е опит за междуетническо напрежение

Стрелбата между македонци и албанци в Скопие на протест срещу ЕС е опит за междуетническо напрежение

Фондация "Отворено общество-Македония" изразява сериозна загриженост от ескалацията на омразата на етническа основа