Множество изстрели, сбиване с хвърляни камъни и бутилки, както и вербално и физическо насилие имаше по време на протеста в столицата Скопие срещу европейското предложение за начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, пише "Мета.мк".

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски обвини, че е имало полицейска настройка и опит за убийството му, докато управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) посочи, че Мицкоски и неговите коалиционни партньори са режисьорите на инцидента.

От МВР отхвърлиха обвиненията, че не са действали навреме и публикуваха видео, документиращо намесата на полицията за предотвратяване на ескалация.

"Това беше постановка на полицията с цел убийството на невинен гражданин, майка с дете, пенсионер, млад мъж или моето убийство". Така Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, на извънредна пресконференция вчера вечерта коментира инцидента на площад Скендербег, на входа на Старата скопска чаршия, в центъра на Скопие. Малко след инцидента той публикува във Фейсбук снимка на няколко души, единият от които с пистолет в ръка и каза, че това е човекът, на когото е поръчано да го убие.

В отговор на журналистически въпрос Мицкоски каза, че е нормално всеки родител и съпруг да се страхува за семейството си или поне да се тревожи. "Не ме е страх, но се притеснявам. Страхувам се само от един и това е Господ! Няма друго такова същество на Земята", каза лидерът на опозицията.

Той призова за хладнокръвие и спокойствие, като добави, че инцидентът е трябвало да изглежда като междуетнически конфликт, а всъщност не е нищо повече от борба за власт, постове и функции на партиите, които са част от правителството.

"Това няма нищо общо с междуетническата нетърпимост, това е просто борба за гола власт. Освен всичко друго, от дълго време получавам неофициална информация за елиминирането ми, призовано от властите", обясни Мицкоски, като добави, че вчера вечерта най-малко двама души с огнестрелно оръжие са били готови да го убият.

Както добави, полицията не е била на правилното място. Мицкоски обвини, че такъв сценарий е обявен от правителството, т.е. министърът на външните работи Буяр Османи, министър-председателят Димитър Ковачевски и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Попитан дали мъжът, когото посочи като човек, избран от властите да предизвика инциденти или да го убие, всъщност е част от опозицията, т.е. активист на политическата партия Алианс за албанците, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ в местната правителство, Мицкоски каза, че не обръща внимание на това и апелира срещу политизирането на въпроса.

"Казах, че не трябва да политизираме въпроса. Това е последното нещо, което трябва да направим днес. Днес не говоря с политически речник, а с човешки език. Изпратих послание за обединение, издигайки се над политиката, издигайки се над онези политици, които призоваха за междуетническо напрежение в Македония по диктат, ако това, което са планирали, не се осъществи. Дали е член или не, не ме интересува", отговори Мицкоски.

Веднага след пресконференцията на опозиционера МВР излезе с изявление, в което отрече твърденията му.

"Министерството на вътрешните работи напълно отрича твърденията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че полицията не е присъствала и не е реагирала при инцидента на паметника на Скендербег", казаха от МВР.

От там допълват, че полицията е била на място и е реагирала и е предотвратила насилието, като в същото време незабавно е задържан един заподозрян за стрелба с огнестрелно оръжие.

"По време на протестите полицията е напълно на нивото на задачата и призоваваме страните да спрат да разпространяват дезинформация", подчертават от МВР.

Пресконференция даде и говорителят на СДСМ Дарко Каевски, който смята, че в случая Мицкоски не е жертва, а организатор на инцидента, заедно с коалиционните си партньори, с цел предизвикване на междуетническо напрежение.

Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат срещу мен. Това няма да спре протестите

Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат срещу мен. Това няма да спре протестите

Скопие протестира срещу френското предложение

"Мицкоски не е жертва, а е режисьор на кървав сценарий, заедно с коалиционните си партньори Левица и Алианса за албанците. Кървав сценарий, който не проработи. Мицкоски не беше мишена, още повече, че тази вечер изигра най-лошата роля за държавата и гражданите. Поведението на опозицията, която се опитва да предизвика междуетническо напрежение е срамно, ужасно и опасно", каза Каевски.

След това той добави, че арестуваният стрелец всъщност е брат на директора на PE Communal Hygiene Зуди Енузи Кока, президент на клона на Алианса за албанците, партия, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ за местно самоуправление в Скопие.

След пресконференцията на СДСМ кметът на Скопие Данела Арсовска обяви, че въпреки отличното му и професионално управление, тя освобождава изпълняващия длъжността директор на PE Communal Hygiene Зуди Енузи, за когото се твърди, че е брат на лицето, което е стреляло във въздуха на площад Скендербег.

"Скопие, като град на съжителство и солидарност, не трябва да бъде център на насилие и сблъсъци с огнестрелни оръжия и създаване на междуетнически напрежения между нашите съграждани. Политиката набра скорост и в никакъв случай не трябва да влияе върху професионализма на ръководството на институциите", каза кметът Арсовска.

Както добави тя, въпреки отличното и професионално управление на Зуди Енузи, все пак нейният етичен кодекс не й позволява да го остави да продължи да управлява предприятието. "Затова той е освободен от поста временно изпълняващ длъжността директор", каза Арсовска.

След инцидента вчера вечерта организаторите на протестите срещу началото на преговорите за членство на Македония в ЕС обявиха нов маршрут за днешния протест.

По имейл, в анонимно съобщение от "Ултиматум - Не, благодаря" обявиха, че протестът ще започне днес в 19 часа пред сградата на правителството, след което ще се насочи към Министерството на правосъдието и ще завърши пред парламента.

Според съобщението протестиращите няма да се движат към Стария базар в Скопие и площад "Скендербег", където вчера стана инцидентът.

Президентът Стево Пендаровски публикува изявление тази сутрин, в което се казва, че е неприемливо да се използва насилие и да се подбужда към насилие за политически цели. "Събитието, което се случи вчера в Скопие, не трябва да се повтаря, защото няма нищо по-важно от мира и сигурността за всички граждани", се казва в изявление на кабинета на президента.

Президентът Пендаровски призова организаторите на протестите, които се провеждат тези дни в страната, да поемат отговорност и да продължат да упражняват демократичното си право да протестират достойно и без насилие.

"В същото време категорично осъждам използването на огнестрелни оръжия от цивилни и граждани на тази страна, които не са членове на силите за сигурност. Вчера полицията реагира бързо и предотврати нови сблъсъци. Очаквам всички лица, участвали в инцидента вчера, да бъдат задържани и съответно санкционирани в най-кратки срокове", каза президентът Пендаровски.

Фондация "Отворено общество-Македония" също реагира, като заяви, че следи ситуацията, която ескалира с безредици пред правителството, парламента и министерството на външните работи на Република Северна Македония и изразява сериозна загриженост от ескалацията на омразата на етническа основа.

"Насилието и омразата, които се наблюдават през последните дни на протестите, чрез призиви за "чиста Македония", вдъхновени от изказванията на протестиращите, е в основата на влошаването на крехките междуетнически отношения в страната. Вярваме, че мултиетническото многообразие в страната е нашата сила и възможност за просперитет и затова очакваме организаторите на протеста и техните поддръжници да покажат в действие, че приемат ценностите на признаване на многообразието и мултикултурализма и поради тази причина различните култури, езиците и обичаите ни правят по-богати и по-добри", казаха от Фондацията.

Вчера е задържан хвърлилият коктейл Молотов на 5 юли към сградата на парламента, съобщават от МВР. Както допълват, виновникът е 18-годишният Й.С. от Скопие, който е разпознат от записа и който призна за престъплението.

47 полицаи са ранени при протестите в Скопие

47 полицаи са ранени при протестите в Скопие

От уикенда насам хиляди хора протестират всяка вечер срещу френското предложение