Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес в половинчасово обръщение пред македонския парламент, на което присъстваха всички държавни, съдебни и религиозни лидери на Република Северна Македония (РСМ), заяви, че македонският език в преговорите за присъединяване към ЕС ще си остане "македонски" , македонската идентичност няма да бъде подменена и историческите въпроси няма да бъдат условие в преговорите, което бе посрещнато с овации и ставане на крака от депутатите от управляващата коалиция, а колегите им опозицията от ВМРО-ДПМНЕ останаха седнали с транспаранти и викаха: "Предатели!", пише македонското електронно издание "Саакам да кажам".

"Слушах Ви внимателно. Няма съмнение, че македонският език е Вашият език и ние цялостно го уважаваме. Ето защо ревизираното френско предложение гласи: "Вашият език, без добавки!". Вашата национална идентичност се зачита. Можете да разчитате на мен, процесът на преговори за присъединяване ще спазва стриктно европейските принципи и стандарти. Но добросъседските отношения са ДНК-то на европейската интеграция. Въпросите за историята обаче не са условие в преговорите", каза Фон дер Лайен.

"Европа не е цялостна без Република Северна Македония", каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че след подписването на Преспанското споразумение дори тя е била разочарована, че Северна Македония не е започнала преговори за присъединяване с ЕС.

"След Преспанското споразумение Вие ​​станахте член на НАТО. Вие сте истинска добавена стойност за Алианса и ще бъдете такава за ЕС, когато станете член", продължи тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че въпреки разочарованията Северна Македония никога не се е отказала от пътя към ЕС, но и Европа не се е отказала от нея.

"Заедно ще сбъднем тази мечта. Можете да направите това още на следващата сесия, като приемете ревизираното френско предложение, което защитава Вашите интереси и отчита интересите на другите страни. Но решението е Ваше и само Ваше. В крайна сметка става въпрос за пътя, който сте избрали. Ако решите да приемете френското предложение, в следващите дни ще се проведе междуправителствена конференция и веднага ще започнем скрининг. Ще се радваме да приветстваме вашия преговарящ екип в Брюксел", каза председателят на Европейската комисия.

След обръщението й председателят на парламента на РСМ Талат Джафери даде почивка, за да подготви залата за следващата пленарна сесия, на която депутатите ще разгледат френското предложение за премахване на българското вето и началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Припомняме, че преди два дни Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония подкрепи единодушно френското предложение за започване на преговори на страната за членство в Европейския съюз, съобщи тогава БГНЕС.

Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред

Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред

Тя се срещна с ръководството на страната и говори пред депутатите

Междувремнно в Скопие вече десет дни опозицията организира масови протести срещу т. нар. френско предложение, като според протестиращите то застрашава националната идентичност на Северна Македония и ще доведе до "българизация" на страната.

Протестите се провеждат всеки ден от 19 часа, с изключение на петък, когато недоволството беше изразено чрез блокади в Скопие и на главните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп.

За днес протест бе насрочен пред сградата на парламента от 12 часа местно време (13 часа българско време). Там протестиращите са разпънали палатков лагер, а полицията е отцепила напълно района.

С послание към Европейския съюз, че няма суверенно право да налага ултиматуми за приемане на нещо, което ще означава промяна на самоличността започна протестът пред парламента, където предстои депутатите да разгледат френското предложение.

"Никога Северна, само Македония", скандира площадът и се чуват освирквания и вувузели и се развяват знамена със Звездата на Виргина (старото македонско знаме). От всички страни прииждат протестиращи и техният брой пред парламента непрекъснато се увеличава, информира скопското електронно издание A1On.