Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония подкрепи единодушно френското предложение за започване на преговори на страната за членство в Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

Заседанието се проведе късно тази нощ.

От партията посочват, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС".

По този начин на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30 юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

СДСМ подчертава, че "категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин".

От партията очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури".

В съобщението на СДСМ се допълва, че по време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии.

Протестите в Скопие: Конституцията не е тоалетна хартия

Протестите в Скопие: Конституцията не е тоалетна хартия

Спрете българизацията отново е основен лозунг

"Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира, чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната", настояват от СДСМ.

Основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ - Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, също подкрепи френското предложение. В парламента против предложението са единствено депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица".

Припомняме, през цялата изминала седмица опозицията в РСМ организираше протести срещу приемането на т.нар. френско предложение за регулиране на евроинтеграцията на РСМ, която върви в пакет с Албания. Протест се състоя и тази вечер.

Българският парламент вече даде своето одобрение, потвърдено и с решение на правителството.

Генчовска за протестите в РСМ: Доста притеснителна реакция
Обновена

Генчовска за протестите в РСМ: Доста притеснителна реакция

Във МВнР няма доклад от ДАНС, само списък с имена