Като "доста притеснителна" окачестви обществената реакция в Република Северна Македония и провеждащите се там антибългарски протести срещу френското предложение за урегулиране на отношенията по оста София-Скопие, външният министър в оставка Теодора Генчовска.

"В една демократична държава е доста притеснителна тази реакция. Не да им дадем възможност да обяснят на тяхното общество какво представлява този пакет (френското предложение)", коментира тя след края на заседанието на Министерски съвет в сряда.

"Външно министерство още в събота заяви, че това, което от наша страна можем да направим, е да не спекулираме с публикации в техни медии. Българската позиция е ясна - стриктно следваме решението на Народното събрание. Просто колегите в РСМ имат да извървят един път, свързан с процедури - да минат документите през Министерски съвет и техния парламент", добави Генчовска.

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха "труден, но откровен" разговор за еврочленството на РСМ

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха "труден, но откровен" разговор за еврочленството на РСМ

Парламентът ще реши за френското предложение след консултациите

Българският първи дипломат коментира и темата с обявяването на 70 служители на Руското посолство в България за персона нон грата. По думите й в подопечното й ведомство не бил получаван никакъв доклад от ДАНС, а единствено писма с имената на лицата, които трябвало да бъдат изгонени.

"Във Външно, както съм казвала, не е постъпвал доклад от ДАНС. Има писма от ДАНС със списъците на съответните дипломати и служители на Руското посолство. Не мога да ви кажа какъв е този доклад", лаконична по темата бе външният министър.

От Генчовска всичко е с гриф, а МВнР получава само списъци от ДАНС

От Генчовска всичко е с гриф, а МВнР получава само списъци от ДАНС

МВнР очаква указания от премиера по действиято спрямо руското посолство

Няколко часа след заседанието на Министерски съвет Теодора Генчовска бе изслушана и от ресорната комисия по външна политика в Народното събрание, чието заседанието обаче бе засекретено за представителите на медиите.

"Що се касае до някои конкретни действия на някои конкретни представители на РСМ - да, ще предприемем мерки срещу говора на омразата. Привикване на временно управляващия посолството, връчване на протестна нота и т.н.", уточни на въпрос на News.bg каква ще бъде реакцията на София външният министър.

"Не мога да им следя цялото творчество по медиите, както се сещате, предполагам, знаете за кого става въпрос", не уточни обаче тя чии реплики на представители на Скопие против България визира. 

"Имаме джентълменско споразумение с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи от онзи ден, че са приключили. Аз спазвам това споразумение, няма да отваряме текстовете. Бъдете сигурни, че те изцяло гарантират националния интерес и изцяло спазват решението на Народното събрание", увери още Генчовска.

Първият ни дипломат посочи още - в момента топката била изцяло в полето на Скопие, като именно те имат най-голям интерес да придвижат бързо процедурата. Една от причините - все по-вече страни членки на ЕС вече били готови да разделят Северна Македония и Албания в общия им път на приемане в ЕС.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът