В днешния ден бяха отзовани 70 дипломати на Русия, които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани с техните служби (на Русия - б.р.) и са работили срещу интересите на нашата родина.

Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Всеки, който работи срещу интересите на България, ние имаме служби, които работят за нашите интереси и ще бъдат призовани и отзовани да си отидат обратно от страната, от която са дошли, закани се Кирил Петков.

Русия заплаши с конфликт, ако някой посегне на дипломатическите й активи

Русия заплаши с конфликт, ако някой посегне на дипломатическите й активи

Това би означавало скъсване на дипломатически отношения

Дипломатите на Русия са извършвали са несвойствени дейности за дипломатическите им позиции.

"Това не е агресия към руския народ. Нямаме нищо против тях, но когато чужди правителство се опитва да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат на такива действия", заяви Петков и открои, че е много важно българските служби да работят за България.

Преглед на дипломатите към руското посолство у нас, очаква Петков

Преглед на дипломатите към руското посолство у нас, очаква Петков

Решението на Русия за спирането на доставките на газ не било изненада

"В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", отсече Петков.

Премиерът в оставка уточни, че не може да влезе в детайли за руските дипломати заради класифицираната информация, но това, което може да каже, е, че за голяма част от тях дипломатическата роля е била като прикритие.

Петков дава добра оценка за работата на българските служби.

Кирил Петков не отговори и на въпрос за предприетите стъпки на лидера на ИТН да го съди. Уклончив бе и за предстоящото обсъждане в Министерски съвет с БСП, ДБ и независимите депутати. След като говорим с коалиционните си партньори ще обявим кои са следващите стъпки, уточни Петков като не каза в колко часа ще започне срещата в Министерски съвет.

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов. 

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна. В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Важно е да се отбележи, че на 1 април 2022 г. България изгони първия секретар на Руското посолство у нас заради нерегламентирана разузнавателна дейност. Освен това бяха отстранени и двама служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия. 

Първият секретар на посолството на Русия шпионирал у нас

Първият секретар на посолството на Русия шпионирал у нас

Гешев уведоми външния министър за събраните данни по разследването