Премиерът Кирил Петков очаква да се направи преглед на дипломатите, които са акредитирани у нас към посолството на Руската федерация. Очаква и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

В момента българите към посолството ни в Москва са под десет души, след като Русия изгони наши дипломатически служители. А към руското посолство са 114, посочи Кирил Петков. 

Прекратяваме предсрочно договора с "Газпром"?

Прекратяваме предсрочно договора с "Газпром"?

Прекъсването на газа е неразбираемо, спрямо клаузите в договора

"Какво направиха 114-имата руски дипломати у нас, за да укрепят нашите двустранни отношения и да предпазят договора (с "Газпром" - б.р.) от такова едностранно използване? Чудя се тези хора какво правят в България. Предлагам много добре да се огледат кои са", заяви Петков в рамките на коментара си пред журналисти в град Бородянка, Украйна.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките

Той потвърди позицията, че България няма да плаща газа в рубли, нито през трети страни, които не са включени в договора.

Решението на Русия за спирането на доставките на газ за България и Полша не е било изненадващо и има стратегия, изработени още през февруари месец. "Това, което Русия се опита да направи едностранно, се оказа недобре планирана стратегия", категоричен е той. 

Митрофанова: Изпращането на оръжия на Украйна ще доведе до ескалация на напрежението в региона

Митрофанова: Изпращането на оръжия на Украйна ще доведе до ескалация на напрежението в региона

Подобен жест от властите в София ще затрудни сериозно по-нататъшен диалог между нашите страни

Припомняме, на 25 април на страницата на руското посолство в София бяха публикувани извадки от разсекретени от руското министерството на отбраната "акт за зверствата и злодеянията, извършени от немско-фашистките войски и властите в град Мариупол по време на окупацията му от 8 октомври 1941 г. до 10 септември 1943 г. Посветено е на днешните последователи на фашистките помагачи Бандера и Шухевич...", се казва в посланието.

След това имаше видео, в което служители на завода "Азовстал" разказват, че са държани като жив щит от бойци на "Азов".