От посолството на Русия в България цитират работници от завода "Азовстал" в украинския гр. Мариупол, които, според информацията, са заложници на бойците на батальон "Азов".

В социалната мрежа Фейсбук от руската дипломатическа мисия публикуват тази информация с таг към Столичния общински съвет и Столична община по повод повторното обсъждане за преименуване на улици и площи около руското посолство в столицата ни. "Посветено е на "героите" на Украйна...", се казва в публикацията на руската дипломатическа мисия.

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

По-рано днес според Киев, руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод

На публикуваното видео хората разказват:

"Работя в завода "Азовстал". На 1 март бях в завода "Азовстал", дежурих. Те там заваряваха ежове, заградителни бариери, взеха от нас заварчици и заваряваха", казва мъж на средна възраст.

Руските сили прекратяват едностранно атаките срещу "Азовстал"
Обновена

Руските сили прекратяват едностранно атаките срещу "Азовстал"

Засега няма независимо потвърждение

След него жена разказва: "Ние работихме в "Азовстал", ние сме мирни граждани, откъде можем да знаем, как да постъпваме в тази ситуация?

Долетя мина. Ето тук имам две рани от осколки и в крака. Готвихме храна до входа. На нас ни провърви, само сме ранени, а след един ден на едно момиче главата бе счупена до същия вход".

Запитани дали са имали възможност да отидат някъде, те казват, че не са имали възможност.

"Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и "Азов" не позволяваха на никого да си отиват. Азовците са идвали до къщите, до тези, които са успели да се измъкнат от завода, и са казвали на тях: "Ела в завода, в бомбоубежището!" След като са дошли, вече не ги пускали (да си тръгнат - б.р.). След това част от служителите са успели да излязат от бомбоубежищата в завода, а след това те (азовците) казват: "Ще загинем, и вие тук ще пропаднете", се казва във видеото.

Според разказите на заснетите хора азовците водят "мръсна" война. "Идва танк, застава до блока и стреля. Прозорците се чупят, танкът си отива. След 15 минути идва авиацията. И това е - няма цялостност", твърди участник във видеото.

Според него взривовете и нападенията са заснемани, но хората не могат да разберат защо.

"Мисля, че сами специално са взривявали и са дошли да снимат, за да покажат на световната общност, какво става - че разстрелват мирни жители, гаражи и така нататък", твърди един от участниците в заснетия видеорепортаж.

Канада е обучавала бойци от батальона "Азов"

Канада е обучавала бойци от батальона "Азов"

Това се е случило през 2020 г.

Според мъжа от видеото повечето (от украинските сили) са наемници. "Доста много имат наемници. И от Сирия, и от немай-къде. Основно от Западна Украйна. Местните хора са отишли там поради пари. Голяма заплата, обезщетения и какво ли не. Хората от Мариупол, които са отишли да работят в "Азов", за две години си купували апартаменти, коли и така нататък, обясняват анкетираните.

Според тях мирното население е жив щит. "Преди войната бяхме хранилки, спонсори. Имахме задължения, постоянно давахме част от заплатите, и нищо не можахме да направим с това. Те се разхождаха по бул. "Меотида" с гранати, там децата играят, а те са облечени като за война. Хората се страхуваха, ние просто се страхувахме, само да се опиташ да кажеш нещо, ще те удрят по главата, слагат белезници и в СБУ (службата за сигурност на Украйна) - и това е", разказват местни жители.

"Имам много познати, които са служили като морски пехотинци във ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) - те са обикновени военни. Нямат в главата такова нещо, те са нормални хора, разбират всичко. А азовците не трябва да ги оставят (живи), трябва да ги убиват", твърди мъжът, заснет на видеото.

По думите на жената, която се представя като мирна, която не може да убие дори хлебарка, би пребила азовците заради поведението им.

На финала на видеото е изписано, че е от работници в завода "Азовстал" и се посвещава на "Героите на Украйна".

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни

Припомняме, в Столичния общински съвет на София бе приета идеята наименованието "Героите на Украйна" да бъде дадено на една алея в близост до руското посолство в София. Решението бе отхвърлено от областния управител с мотив за незаконосъобразност, а след това имаше протест срещу повторното му разглеждане в СОС.