Общинските съветници от София решиха знамето на Украйна да бъде издигнато на фасадата на административната сграда на Столична община редом до българското. То ще остане там, докато трае войната в Украйна. За решението гласуваха 36 общински съветници, против бяха 14.

Обсъждането по тази точка се проточи около два часа. Силно противоречиви бяха тезите на общинските съветници от левия и от десния политически спектър.

"Това, което се случва сега в Украйна, не го пожелавам никому. Нито една държава, нито един народ не бива да изпитва това. Като българин, като общински съветник и като редник от резерва не съм съгласен да се поставя чуждо знаме на сградата на български общински съвет", заяви Владимир Митов от "Патриоти за София". По думите му като общински съветници членовете на СОС могат да предприемат други, по-смислени действия за реална помощ помощ на украинския народ.

Да се гласува "За" предложението призова Грети Стефанова от ДБ. "Не бъркайте Пушкин и Достоевски с...", каза тя без да довърши.

За балансиран подход в знаковите политически решения призова и Димитър Антов - "ненавиждам това, което прави Путин в Украйна, но не смятам да демонизирам руския народ. С тези руснаци ще трябва да водим разговори след като си отиде Путин, да правим бизнес и не трябва да затваряме всички мостове".

Бяха цитирани текстове от Закона за държавния печат и националното знаме, Закона за държавния протокол, според които никъде не се разрешава поставяне на чуждо знаме на наша административна сграда.

"Чужди знамена могат да бъдат поставяни при пристигане на чужди делегации. Това знаме еднократно ли, многократно ли ще бъде поставяно, за какъв срок", запита по време на обсъждането ген. о.р. Иван Мечков. Той изтъкна, че в Наказателния кодекс има текст: "който подбужда чужда държава към война" - замисляте ли се, че руснаците могат да реагират по начин, който да навреди на интересите на Р България. Ако ние гласуваме това решение, което се предлага, няма ли да ни подведат под отговорност, запита ядосан той.

В отговор бе обвинен, че цитира руски опорки.

По думите на Веселин Калановски в страната ни има голяма украинска делегация (в лицето на бежанците). "Чух какво законът разрешава, но не чух какво забранява. В България има огромна украинска делегация по данни от онзи ден - 116 000 души делегация", каза Калановски. 

1/3 от украинските бежанци у нас са настанени в хотели

1/3 от украинските бежанци у нас са настанени в хотели

66% от анкетираните искат да започнат работа веднага

Ботьо Ботев от ГЕРБ запита колегата си от БСП Милка Христова в кой текст на закона е забранено поставяне на чужди знамена на фасадата на административни сгради.

Михаил Ставрев от БСП бе категоричен, че единствено българското знаме има място на фасадата на столична община. "Поне да го бяхме изпрали", каза той и припомни старите проблеми на София - няма и повече от 100 м прав тротоар, дупките по пътищата, извозването на боклука.

Според Николай Стойнев от ГЕРБ решението украинското знаме да се вее на фасадата на Столична община е от малките знаци, които трябва да покажем, за да можем да гледаме с достойнство децата си в очите. Той припомни събитията от 1956-та и 1968-та г. когато СССР изпраща войски в Унгария и в Чехия, за да потушат въстанията срещу системата.

Очакваме 200 000 украински бежанци следващата седмица

Очакваме 200 000 украински бежанци следващата седмица

Целта е в хотелите да не останат настанени бежанци към 31 май

Следващата точка в дневния ред на столична община бе за кръщаване на алея, която се намира между булевард "Драган Цанков" и оградата на Руското посолство на името "Героите на Украйна" и друго място - на името на убития руски опозиционер Борис Немцов. Решението на общинските съветници беше взето с 36 "За", 16 "Против" и без въздържали се.

Областният управител има 7 дни да вземе решение. Ако не върне предложението, то влиза в сила.

Бившият зам.-министър на образованието, директор на столично училище и общински съветник от ГЕРБ Деян Стаматов разказа за срещата си с две момичета от Украйна и тяхната майка. Децата искали да учат в наше училище. Когато той ги запитал от какво имат нужда, по-малкото дете казало: "Не искаме нищо, макар че в момента нямаме нищо". Само за дни подкрепата за тези деца от Украйна беше с дрехи, храни и пари - доброволно и анонимно. Те започнаха да учат и да усещат подкрепата на своите връстници. За мен това са малките, бъдещите герои на Украйна. А вие, вие си говорете каквото искате политически", каза Стаматов.

По време на обсъждането почти сериозно Карлос Контрера предложи улицата пред американското посолство в София да се прекръсти от "Козяк" на Херошима и Нагасаки, ул. "Московска", където е британското посолство, да я кръстим улица Дрезден, а плочникът пред японското посолство - на Пърл Харбър.

Според лидера на БСП в Столична община Иван Таков били погазени Наредбите на Столична община от новосформираната коалиция на ГЕРБ-СДС и ДБ. "Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди и квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура, предупреди председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.

Междувременно и Комисията по култура към СОС бе приела предложението за площад "Героите на Украйна".

Снимка 569810

Източник: БСП-София

Според общинския съветник от БСП Милка Христова нейната група ще оспори решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна пред областния управител, че дори и до съда.

Мотивът на заместник-председателя на СОС от БСП е, че "в рамките на три дни площите в единия от докладите се смениха от улица, през площад до тротоар, ограда и едно необлагородено пространство. Това не показва мнението на гражданите и на районната администрация и кмета на "Изгрев", което е задължително по Наредба".

"Избраното име трябва да е с особени заслуги не за световната, а за историята на страната и града ни. И още нещо - трябва да има посочен обект, реципрочно назован в чуждата столица. Сега чакаме реакцията на Киев", обясни Милка Христова.