Част от украинските бежанци напускат хотелите с по-ниска категория и отиват в по-луксозните места за настаняване. Това заяви пред БНР Преслав Луканов, управител на двузвезден хотел в курортния комплекс "Златни пясъци".

"В момента от това да приютим хора, които бягат от война се получава един чист туризъм и конкурентната среда не е такава, каквато би трябвало да бъде. Даден украински гражданин, който е настанен абсолютно безплатно в двузвезден хотел и вижда възможността да се самонастани в по-висока категория хотел, тъй като колегите отвориха на първа линия 4 - 5-звездни хотели, решава да направи това нещо и никой не може да го спре", твърди управителят.

Пловдивски кризисен център в помощ на украинските бежанци да намерят работа

Пловдивски кризисен център в помощ на украинските бежанци да намерят работа

Ще има организирана среща за запознаване с българския трудов пазар

Според него няма регулация нито между институциите в България, нито в туристическия бранш. За разлика от явната конкуренцията по време на сезона, в този случай надпреварата била неконтролируема. Украинските бежанци са безплатно настанени както в по-евтините, така и в по-скъпите хототели, уточнява Луканов.

Той и колегите му очакват решение от държавата, ако има някакъв начин украински бежанец, който е настанен в даден хотел или къща за гости, да бъде ограничен да се мести в други хотели. Луканов обясни още, че през последните дни приливът на бежанци от Украйна драстично е намалял.

Крадец задигна кутия с дарения за украински бежанци от храм 'Св. Неделя'

Крадец задигна кутия с дарения за украински бежанци от храм 'Св. Неделя'

Всичко това се е случило пред погледите на десетки хора

В същото време собственик на къща за гости в гр. Мартен, на около 10-ина км от Русе, където нощувката по принцип струва 10 лв. на вечер, е решил да се добере до обещаните от правителството по 40 лв. на ден. Там са били настанени 9 души от Украйна - двама инвалиди и пет деца от Днепр. В стаите не е било топло, храната - оскъдна. Екип на "Каритас" - Русе е извел хората и ги е настанил в общински център.

За този случай адвокат Николай Колев, доцент в Нов български университет обясни, чебългарите са добронамерени, но има и такива случаи и собственикът може да бъде санкциониран.

"Има държавни органи, които осъществяват контрол. Това не е само съответната община или структурите на Държавната агенция за закрила на бежанците, Министерство на туризма и неговите органи. Така или иначе тази ситуация, която възникна в България и не само, въобще в цяла Европа, ни завари неподготвени, не само нас, но и Европейският съюз", каза адвокат Колев.

10 пункта за временна закрила на бежанци работят във Варна

10 пункта за временна закрила на бежанци работят във Варна

Новите пунктове бяха разкрити с цел по-бързо и безпроблемно обслужване