Държавната агенция по бежанците към Министерски съвет очаква втора вълна на бежанци от Украйна, затова работи по няколко сценария, за да не се стигне до палаткови лагери, каквито е имало при други бежански кризи.

До 200 000 лица от Украйна се очаква да влязат следващата седмица. В тази връзка всички ведомства са помолени да уведомят за базите си и е сформирана оперативна група към МС. Това отчете пред Комисията по правата на гражданите Мариана Тошева, новият председател на Агенцията за бежанците.

Тя уточни, че последните дни е намалял напливът на бежанци към България. 133 567 лица са влезли у нас, 72 371 са напуснали, напускащите се насочват към държави с украински общности, голяма част към Испания. У нас са останали са 61 000, от тях 27 000 са се регистрирали. Остава устойчива тенденцията - около 46% да останат в страната и да се установят тук. Голяма част от тях имат недобър здравен статус.

Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите

Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите

От "дискриминация" до "помощ за деца без родители"

Около 41% са непълнолетните, останалите са предимно жени. В Центровете за бежанците има настанени 2500 души, 41% е заетостта от 5000 места. В хотелските бази се води статистика - Варна и областта са запълнени на 80%, в Бургас все още има повече места. Имаме 353 бази с 50 000 легла.

Целта е в хотелите да не останат настанени бежанци към 31 май. Бежанците са разселени в 72 локации в 52 населени места. Около 4000 души се регистрират за ден, стремежът е да се стига до 5000 души, които да получават временна закрила.

Агенцията по бежанците работи с МВР относно непълнолетните бежанци, като за целта има мобилни екипи на граничните пунктове, както и в Бургас, Варна и около Централните гари. Около 200 деца от Украйна са регистрирани за временна закрила, те са били непридружени и непълнолетни, вчера е пристигнал отбор по плуване. Ташева заключи, че Агенцията работи основно да се възползват бежанците от правото на труд и да станат по-бързо самостоятелни.

Удължиха срока за временната закрила за бежанци от Украйна

Удължиха срока за временната закрила за бежанци от Украйна

39% от останалите у нас украинци вече са с регистрация