Здравните осигуровки за бежанците от Украйна предизвикаха продължителен спор между депутатите. Промените са предвидени в Закона за здравното осигуряване, който се гледа на първо четене в пленарна зала днес.

Законопроектът предвижда освен право на медицинска помощ за бежанците, която всяка болница е длъжна да извърши за пациенти в тежко състояние, те да имат право на лекарствени продукти и доболнична медицинска помощ в рамките на една година у нас. Законопроектът урежда за лицата със статут на временна закрила задължително здравно осигуряване, което НЗОК ще може да заплаща.

Засега обаче не е уточнено какво ще е финансирането, като вносителите - депутати от Продължаваме промяната, уточняват, че то ще се уреди с акт на МС. Осигуровките ще се отнасят, както за украински, така и за български граждани, идващи от Украйна, а в рамките на дебата стана ясно, че от промяната в закона ще може да се възползват всички бежанци - включително руски и сирийски граждани.

След два часа и половина дискусия "за" гласуваха 158, против бяха 6 от "Възраждане", 28 "въздържали се" - 16 от ГЕРБ и 12 от ДПС.

Здравната комисия прие да се поемат здравните осигуровки на бежанците

Здравната комисия прие да се поемат здравните осигуровки на бежанците

Законопроектът предвижда право на медицинска помощ за бежанците

В дебата думата първа взе депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, която бе категорична, че законопроектът е дискриминация - тъй като се отнася само "за един вид" бежанци. В тази връзка "Възраждане" ще внесе промени между първо и второ четене на закона тези приоритети за бежанци да могат да бъдат ползвани и за български граждани. Тя поиска да знае за какъв срок ще са промените и допълни, че може да се окаже, че се приема законът, а решение на МС няма да има. "Стотици хиляди български граждани не са осигурени - умират на прага на Спешна помощ, по-добре да се замислим как помагаме на българските граждани", каза още Гунчева.

Председателят на здравната комисия от ПП и вносител на промяната Антон Тонев добави, че ще се съобразят с всички предложения, които имат за цел да подобрят текстовете и посочи разчетите. "В най-лошия случай се очаква да минат над 200 000 бежанци и ако всички от тях пожелаят статут на временна закрила или постоянен статут - максималният размер е 54 млн. лв. за бюджета, под 10% от преминалите граждани на България са пожелали такъв статут", каза той. По отношение на обвинения, че богати бежанци със скъпи коли се редили на опашката и дали ще им се проверяват доходите, Тонев бе категоричен: "Не вярвам, че такива бежанци ще се редят на опашка да получат безплатна здравна помощ." Той добави, че по предложение на премиера Кирил Петков в ЕС върви дискусия и ще се създаде фонд за страните, направили разходи, и е възможно разходите да бъдат покрити от там.

В България са влезли близо 120 000 украински бежанци

В България са влезли близо 120 000 украински бежанци

Над 30% от бежанците са деца

Илин Димитров от ПП добави, че 133 000 чужденци са влезли, 61 000 са останали, 19 000 регистрирани за убежище за един месец. Той уточни, че в закона не е записано, че е само за украинските бежанци, а за всеки търсещ убежище, ще има подкрепа - без значение дали са руснаци или сирийци. За "луксозния начин на живот" Димитров коментира, че не е имало представител на "Възраждане" да види какви хора идват от Украйна, например във Варна, където дошъл цял автобус с 20 деца без родители само с телефонни номера, написани на раницата. 7895 са под 18 г. - те трябва да получат здравно обслужване, категоричен бе той.

Хасан Адемов от ДПС критикува самия законопроект, че не е законодателно изчистен, предложението не трябвало да е в тялото, а преходните и заключителните разпоредби. Той обвини, че няма и финансова рамка и предвиден бюджет в НЗОК.

От ГЕРБ Костадин Ангелов добави същата теза: чисто процедурни пороци, проектът не е публично обсъден. Ангелов обяви, че ПГ ще се въздържи да го подкрепи. А Асен Балтов поиска вместо законопроект, отваряне на фонд. Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", съпостави хуманитарната помощ за Украйна, която нашето правителство така и не изпратило, дори за българите там, които били блокирани във войната. "В законопроекта се говори само за Украйна - прокарва ли правителството двоен стандарт, когато помагаме там - когато се говори за помощта за бежанци, помагаме само на хора от украински произход, а не сме изпратили още хуманитарна помощ за българите в Украйна. Няма да го подкрепим, създава дискриминация", категоричен бе той.

С промени в три закона МЗ осигурява медицинска помощ на бежанците от Украйна

С промени в три закона МЗ осигурява медицинска помощ на бежанците от Украйна

Създадена е организация за оказване на спешна медицинска помощ

Спорът стигна до там, че Костадин Ангелов поиска да се помни, че БСП са имали декларация срещу военна помощ за Украйна, а в отговор Георги Свиленски от левицата призова депутатите от ГЕРБ да си свалят лентичките за подкрепа на Украйна, закачени на саката им днес.

Искрен Митев от ПП бе категоричен, че средствата за украинските бежанци няма да дойдат от джоба на българските граждани, така както "акциите на младежите от ГЕРБ, които си пълнили колите с бензин, за да се вдигнат цените на горивата и създавали паника за цените на олиото".

Ивайло Христов от ИТН декларира, че ще подкрепят законопроекта, тъй като в цялата история на българския народ не е имало ситуация да не подкрепим нуждаещи се, но все пак поиска между първо и второ четене да се изясни финансирането. Мартин Димитров от ДБ обяви, че парламентарната им група ще подкрепят законопроекта, "защото, когато си казал, че си за хуманитарна помощ, трябва да подкрепиш бежанците".

Сербезова организира оказването на медицинска помощ в страната на бежанци от Украйна

Сербезова организира оказването на медицинска помощ в страната на бежанци от Украйна

Здравният министър изпрати писмо до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ