Младежката организация на бившата управляваща партия ГЕРБ е предизвикала паниката сред населението, довела до това хиляди българи да се редят по бензиностанции в сряда, опасявайки се от рязък скок на горивата от следващия ден, 3 март. Такъв скок в последствие, следва от отбележим, не стана факт.

Кирил Петков повтори за пореден път, че има достатъчно количество горива в страната.

Днес премиерът се е срещнал с вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов, както и с представители на бранша, които застанаха зад него по време на брифинга.

"Срещнахме се с Петролната и газова асоциация, производителите от "Лукойл" и обсъдихме настоящата ситуация. Установихме, че има големи количества в цялата система. Всички са заредени", увери той.

И посочи: "Единствената причина, по която се получи паниката в сряда, е че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се изпратили и използвали през социалната медия под политическа или хибридна атака. До този момент, хората, които виждаме, че са свързани или организирали това, са свързани с младежката организация а ГЕРБ."

Петков не отговори на въпрос на News.bg дали ще подеме евентуални съдебни действия срещу МГЕРБ, ако е уверен в твърдението си, като се оттегли, давайки думата си на ресорните си министри. Не уточни и дали според него паниката сред населението се дължи не на липсата на горива, както той твърди, а на очакванията и, същевременно реалните в последно време, значителни покачвания в цените.

"Те използват страха от войната и въпреки че цялата система е изцяло обезпечена с гориво, се създаде паника, караща хората да пълнят резервоари с гориво", посочи още Петков. И се закани - усети ли правителството подобна хибридна атака отново, щяло да отговори с всички възможни средства.

Жалко е да се използва страхът на народа с политически цели, заяви Кирил Петков, директно обръщайки се към експремиерът Борисов.

Това бе стрес тест - да има 3 или 4 пъти по-голямо търсене от нормалното, посочи на свой ред енергийният министър Александър Николов. И обеща - повече подробности по казусите в енергийната сфера Министерството на енергетиката ще даде на брифинг в 14 часа в петък.