Министерският съвет удължи до 15 април срока, в който бежанците от войната в Украйна без български гражданство, влезли и останали у нас, могат да получават временна закрила и без регистрация и изрично заявено желание за това. Така и хората, които все още не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат подкрепа от държавата, съобщиха от пресслужбата на правителството. Предложението е внесено от вицепремиера Калина Константинова.

Опашки се вият за чакащи документ за временна закрила при Дуранкулак

Опашки се вият за чакащи документ за временна закрила при Дуранкулак

Обработката на един човек отнема минимум половин час

От МС отбелязват, че прогресивно нараства капацитетът на институциите за издаване на регистрационните карти, като само в последните 4 дни на територията на страната са разкрити нови 40 пункта за регистрация за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. 130 са вече функциониращите работни места за подаване на документи, разположени на 67 локации в 56 населени места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Пълният списък може да се следи чрез този линк.

 

Над 20 места в страната вече издават временна закрила за украинците

Над 20 места в страната вече издават временна закрила за украинците

В нашата страна са влезли над 100 000 украинци

25 мобилни екипа ще посетят "най-горещите точки" и ще издават регистрационни карти за временна закрила на място.

Разкрита е и нова регистрационната зала на бул. "Мария Луиза" 91 в София. На площ от 200 кв. м на пълен капацитет работят 10 места, а в следващите дни се очаква към тях да се прибавят още 5. Само в този пункт могат се обслужат около 500 човека на ден. Работното време на залата засега е от 8.30 до 17.30 часа и в момента се извършва подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

Елисавета Белобрадова: Със статут за временна закрила украинските бежанци получават права

Елисавета Белобрадова: Със статут за временна закрила украинските бежанци получават права

Новият статут за временна закрила вече не минава през ДАБ, а през МВР

12 пункта за посрещане на украинци в страната са с денонощен работен режим - в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс "Албена", Балчик, Генерал Тошево, ГКПП "Дуранкулак", Добрич, Каварна, Шабла, ГКПП "Дунав мост - Русе" и Централна жп гара-София.

Към 8.30 часа днес регистрираните лица по временна закрила са общо 23 005, което представлява 39% от всички, останали в България.