Със статута за временна закрила украинските бежанци могат да получат достъп до трудовия пазар. Той им дава им всички здравни права, които предвижда Европейската директивата, и им дава възможност за почти всички социални услуги, които българските граждани ползват, включително и асистиране от Бюрото по труда". Това заяви пред БНР Елисавета Белобрадова, депутат от "Демократична България".

Според нея не е затормозяваща процедурата, по която бежанците от Украйна могат да получат статут за временна закрила. Тя уточни, че пълната информация може да бъде намерена на сайта на Министерски съвет - на Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна.

Журналистката Зорница Йончева, приела в дома си майки с деца от Украйна, разказа, че те първо са потърсили начин да запишат децата си на уроци по български език. "Те са изключително амбициозни да се справят сами, а не да чакат на някой друг. Проблемът, на който се натъкнахме като втора стъпка, е, че отивайки в Държавната агенция за бежанците, те ги върнаха и ги изпратиха в паспортните служби", каза Йончева. 

Заради българското си гражданство мнозина от украинците имат проблем с бежанския статут

Заради българското си гражданство мнозина от украинците имат проблем с бежанския статут

Опасяват се и че няма да могат да напуснат страната за дълъг период

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отговаря за института на международна закрила на бежанците, подчерта Белобрадова. Тя призна, че ДАБ не успя да свърши през последните години никаква качествена работа по отношение на бежанците, пристигнали в България при статут на международна закрила.

"Новият статут за временна закрила вече не минава през ДАБ, а по следния път - в МВР, където издават документ, след това, ако искате да запишете детето си на детска градина или на училище - отивате в Районното управление по образование, където веднага правят индивидуален тест на детето, за да определят в кой клас и къде да бъде записано, след което отивате в РЗИ, където да му поставят всички ваксини, които му липсват, защото има големи разлики във ваксинационните календари на Украйна и на България. Тогава на детето му се предлага детска градина или училище, на родителите и на децата също им се предлагат и цялата социална помощ и здравно осигуряване по тази Директива", каза Белобрадова.

Радев иска от депутатите бърза писта за статут на бесарабските българи

Радев иска от депутатите бърза писта за статут на бесарабските българи

за подобрена координация в помощ на украинските бежанци

Тя смята, че проблем е възникнал от липсата на обяснение от страна на ДАБ, че двата статута за бежанците - за международна закрила и за временна закрила - са различни. Това е довело до объркване на гражданите.