На първо място да се подобри координацията. Това препоръча президентът Румен Радев за приемането и помощта на украинските бежанци в България. Той е на Дунав мост и се срещна с украински бежанци, настанени в региона.

Президентът благодаря на всички българи, които помагат без да чакат държавата, са отворили сърцата и домовете си, за да може хората, които търсят спасение, да го намерят тук, при нас.

Над 2,5 милиона души са избягали от войната в Украйна

Над 2,5 милиона души са избягали от войната в Украйна

200 000 бежанци са напуснали страната за ден

Тази криза ще даде на 47-ото народно събрание възможност да се изяви. Голяма част от тези хора са с български произход, каза държавният глава и призова да се даде законова възможност за бързо издаване на документи на нашите хора с български произход - да имат всички права, които имат българите.

Това трябва да е част от нашата демографска политика, категоричен е Радев.

"Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход. Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора", уточни президентът.

За гласуваните 40 лева помощ за бежанците, Радев уточни, че тези пари не се дават на украинските граждани, а на собствениците на хотели и места за настаняване, които регистрирано могат да докажат, че осигуряват покрив и храна на тези хора.

Русия е използвала вакуумни бомби в Украйна

Русия е използвала вакуумни бомби в Украйна

За това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания

Очаквам държавата да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм за разпределение отговорностите между централната и местната власт., изтъкна той. "Очаквам да се изгради гъвкава, но в същото време устойчива връзка между пунктовете, местната власт, общините и бизнеса, който е готов да предостави работа", каза Радев.

Той разказа срещата си в Кризисния център, където са настанени семейства с деца от Украйна - те питат: "мога ли да остана в България, мога ли да работя в България, могат ли моите деца да останат в България и да учат тук". Общината е организирала денонощно дежурство, поясни Радев.

Столична община създава център в помощ на украинските бежанци

Столична община създава център в помощ на украинските бежанци

Организират и юридическа помощ