Столична община предоставя временно и безвъзмездно помещение за хуманитарен център, където да се приемат и разпределят помощи за украинските бежанци. На днешното си заседание на Общинския съвет е решено да се предостави помещението от 200 кв. м в район "Възраждане" ул. "Царибродска". Целта е да има повече порядък и да насочат гражданите. Там ще се приемат и ще се разпределят дарения.

Това обяви пред БНТ председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Откриват временни приемни за бежанците от Украйна в пет града

Откриват временни приемни за бежанците от Украйна в пет града

Даренията се приемат от 1 март

Той е и адвокат и е в основата на център за правна помощ на украинските бежанци. Днес юридическа помощ са потърсили 60 души.

В студиото бе и Олена Шопова - украинка, която от 13 г. живее в България и организатор на интернет платформа в помощ на украинските бежанци. На платформата се разменя информация за хуманитарни помощи, жилища, вещи.

Бежанците имат нужда най-много от спокойствие, категорична е Шопова. "Не знаят езика, не знаят как да реагират, имат спомени от бомби - имат нужда от добра дума, от прегръдка, от подкрепа", обясни тя.

В Китен до момента са настанени 200 души, толкова и в София. Има хора, които не сме ги настанявали ние, но се обръщат за помощ към нас - правна, подкрепа, храна, дрехи, уточни тя.

Организираната платформа работи с доброволци. На моменти имат нужда от хора, които да помагат за товарене на помощ, приемане, пакетиране на стоки.

Почти 6 хил. украински бежанци са влезли в страната за последното денонощие

Почти 6 хил. украински бежанци са влезли в страната за последното денонощие

Украинците могат да пребивават 90 дни у нас без виза