София е готова да осигури 206 места за настаняване на граждани от Украйна. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че тази сутрин е информирала Министерство на външните работи за всички възможности, които София може да осигури.

Столична община има готовност да организира и транспорт от украинско-румънската граница до България. Общината разполага с 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция "Аварийна помощ и превенция".

НПСС в подкрепа на украинските студенти в България

НПСС в подкрепа на украинските студенти в България

Те молят да им бъде предоставена пълна информация за броя на студентите от Украйна

София предоставя 105 места за настаняване на територията на Столична община и 101 на база на общинско дружество в гр. Приморско. Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район "Панчарево" могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи.

Фандъкова заключи, че екипите на Столична община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации. Тя поясни, че София има готовност да окаже логистична и хуманитарна помощ на гражданите на Украйна, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия.