Мнозина от украинските бежанци имат и българско гражданство. Оказва се, че механизмите за защита на бягащи от войната не ги третират еднакво. Тези, които имат българско гражданство, не могат да кандидатстват за механизъм на закрила, което ги поставя в особена ситуация. Това обясни пред БНР адвокат Биляна Коцакова.

Според нея ЕС е реагирал бързо с активирането на механизма за временна защита. Тя открои проблем, с който се сблъскват оказващите правна помощ на украинските бежанци.

ТЕЦ "Бобов дол" предоставя почивната си база си за бежанци от Украйна

ТЕЦ "Бобов дол" предоставя почивната си база си за бежанци от Украйна

Издръжката е изцяло за сметка на централата

"Голяма е уплахата за неизвестността, която ги очаква. Много са напрегнати от това да получат статут на бежанец. Масова е тази уплаха у хората, които са подложени на тази емиграция в момента. Изключително голям страх има у хората, че ако поискат статут на закрила, няма да могат да напуснат страната за дълъг срок - поне 6 месеца, поне година, поне две", каза Коцакова.

По думите й тази информация е много широко разпространена сред тях, което ги възпира на практика да търсят статут на закрила на бежанец. Хората са притеснени дори от думата "бежанец".

Радев иска от депутатите бърза писта за статут на бесарабските българи

Радев иска от депутатите бърза писта за статут на бесарабските българи

за подобрена координация в помощ на украинските бежанци

Според нея са необходими и законодателни промени за облекчаването на процедурата за придобиване на българско гражданство.