С викове "Оставка", "България" и "Ние сме на протеста заради България" около 250 граждани и представители на три партии - "Възраждане", групата на БСП в Столичния общински съвет и Национално движение "Хан Кубрат" се събраха пред сградата на Столична община в София.

Протестиращите се обявяват срещу повторното разглеждане от СОС на решенията за издигането на украинското знаме на сградата на СО и именуването на пространства на "Героите на Украйна" и "Борис Немцов" в квартал "Изток", които областният управител на София град отмени като незаконосъобразни. 

Украинското знаме редом до българското на фасадата на столична община
Обновена

Украинското знаме редом до българското на фасадата на столична община

Решението бе прието с 36 гласа "за" и 14 "против"

Борис Цветков от групата на БСП в Столичния общински съвет заяви за News.bg , че да се кръсти някаква кучешка градинка до бул. "Драган Цанков" е абсолютно лицемерие, освен че е и незаконно. Ако искат да кръстят някакви улици, си има ред, а самата смяна на имена на улици представлява неудобство за гражданите, тъй като ще трябва да се сменят адресни регистрации, уточни той.

Защо София и управляващото мнозинство не разрешат нито един проблем, а се занимават с имена, запита Цветков. Той изброи истинските и съществени теми на столицата - близо 10 000 чакащи деца за място в детските градини и ясли, като нямат право и компенсации, ако не бъдат приети. Нито един основен проблем на София не е разрешен, а се занимават с незаконни неща, възмути се Цветков.

БСП - София обжалва решението за издигане на украинското знаме пред Столична община

БСП - София обжалва решението за издигане на украинското знаме пред Столична община

Оспорват също пространства в София да се казват "Героите на Украйна" и "Борис Немцов"

Според него да се вее украинското знаме на фасадата на Столична община също е незаконно. А и подвеждащо - "Има хиляди украински бежанци тука и като видят украинското знаме на фасадата на Столична община, могат да си помислят, че това е консулство. Как така на публична общинска собственост ще се разреши да се вее чуждо знаме? Има си ред кога на президентство, на Народното събрание и на Министерски съвет - може и това е, когато идват делегации, с установен ред, посочи Цветков.

ВМРО се обиди на ГЕРБ в Столична община заради Украйна

ВМРО се обиди на ГЕРБ в Столична община заради Украйна

Карлос Контрера обвини партиите в СОС в лицемерие

Той призова управляващите в общината да изпълнят мисията, заради която хората им плащат заплатите, да решават общински въпроси, а не както ще се случи - "Днес пак 4-5 часа ще спорят за преминаването на улиците в София."

Цветков е на мнение, че една сериозна община трябва да помага на хората в нужда, независимо за кого става въпрос - за български, ромски и украински деца за място в детските градини и ясли.

Според Борис Цветков в София се образува "кафява коалиция" между ГЕРБ и Демократична България, която е взела незаконните решения за кръщаването на улици в София "Героите на Украйна" и Борис Немцов. В държавата има разминаване - в две от партиите в коалицията са готови да подкрепят военна помощ за Украйна. Позицията на БСП е, че всякакво изпращане на оръжия увеличава жертвите и удължава войната.

Областният управител на София върна преименуването на улици около Руското посолство

Областният управител на София върна преименуването на улици около Руското посолство

Не е одобрено и решението на СОС украинският флаг да се вее на фасадата му

"Трябва да искаме демилитаризация, махането на оръжията и спирането на военните действия. Трябва да настояваме за мир, а не за война. Решението за спиране на войната е да се спре пращането на оръжия и муниции, а не обратното - да се изпращат особено оръжия, които убиват още хора", каза още Борисов Цветков.

Народният представител от "Възраждане" Петър Петров също присъства на протеста и отхвърли аргумента, че преименуване се прави в много страни от Европа.

"Ние не сме Европа, а сме България и сами трябва да решаваме как да управляваме живота си", каза Петров.

Според него трябва да се присъства на заседанието на общинския съвет и да се покаже на ГЕРБ, ДБ и патриотите, че тяхната позиция не изразява позицията на всички граждани на столицата, изтъкна Петров. "Възраждане" не са против да се окаже помощ на Украйна, но са против да се изпраща военна помощ. Решението за преименуване на улици в София е необосновано, немотивирано и не спазва буквата на закона, посочи Петров.

Припомняме, че имаше и още едно предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. То беше да се преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна".