Областният управител на София Иван Кючуков върна на общинския съвет решенията за преименуване на някои улици около посолството на Русия в България и за издигане на украинския флаг на фасадата на Столична община.

Той се позовава на чл. 45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 31, ал. 1, т. 5 и чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията и стотиците сигнали на граждани постъпили в Областна администрация на област София.

Украинското знаме редом до българското на фасадата на столична община
Обновена

Украинското знаме редом до българското на фасадата на столична община

Решението бе прието с 36 гласа "за" и 14 "против"

От неговия екип са прегледали законосъобразността на решенията на Столичния общински съвет и са установи, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите. Това води до цялостно опорочаване на Решения №№ 212, 213 и 214 приети на 07 април 2022 г.

Областния управител контролира законосъобразността на актовете и действията на органите на местно самоуправление и местна администрация върна решенията на СОС със свои заповеди.

Заповедите засягат разрешението за издигане знамето на Република Украйна на административната сграда на Столична община на ул. "Московска" № 33 до прекратяване на войната. Те се отнасят и за преименуване озелененото пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев", район "Изгрев", с името алея "Героите на Украйна", както и наименуване на безименно озеленено пространство между бул. ""Драган Цанков", ул. "Латинка", ул. "Константин Щъркелов" и ул. "Фредерик Жолио Кюри" с името площад "Борис Немцов".

БСП - София обжалва решението за издигане на украинското знаме пред Столична община

БСП - София обжалва решението за издигане на украинското знаме пред Столична община

Оспорват също пространства в София да се казват "Героите на Украйна" и "Борис Немцов"