Бойци от украинския крайнодесен батальон "Азов" са имали достъп до обучение, осигурено от канадските военни, съобщава канадската обществена телевизия Radio-Canada.

Снимки, направени по време на военно обучение от канадските въоръжени сили в Западна Украйна през 2020 г., показват, че членове на обвиняваната в неонацизъм група - сега официално част от войските на украинското правителство, са участвали в ученията.

Един от украинските войници на снимките дори носи емблема на 14-та дивизия на Waffen-SS. Тя е създадена през 1943 г. от нацистка Германия и е била съставена от етнически украинци, които са се борили срещу Съветския съюз и които са обвинени в множество зверства и военни престъпления срещу еврейски и полски цивилни и комунисти през Втората световна война.

Зеленски: Забравете за думите денацификация и демилитаризация

Зеленски: Забравете за думите денацификация и демилитаризация

Той ги адресира към Русия

Министерството на отбраната на Канада отрече да е обучавало членове на батальон "Азов" като част от програмата си за близо един милиард канадски долари за обучение на украински войски от 2014 г., но призна, че не е упражнявало надзор върху ученията, посочва медията.

Руското правителство многократно настояваше, че украинските власти не само не са успели да прекъснат връзките си, но дори са подкрепяли действията на неонацистки части в украинската армия.

Москва постави "денацификацията" на Украйна като една от основните си цели по време на военната си операция.

Зеленски пусна боец от "Азов" във видеообръщението пред гръцките депутати

Зеленски пусна боец от "Азов" във видеообръщението пред гръцките депутати

Посолството на Украйна уверява, че "Азов" не са националисти