Обръщението на украинския президент Володомир Зеленски пред гръцкия парламент в четвъртък предизвика възмущение от опозиционните партии, след като мъж, който се представи като етнически грък и боец от украинския ултранационалистически батальон "Азов", се появи във видеозапис в рамките на видеоконференцията, предава Ройтерс.

Зеленски говори за унищожаването на обсадения от Русия украински пристанищен град Мариупол - дом на хиляди етнически гърци - и призова Атина за помощ.

По време на речта си той показа видео с послание на мъж, който се представи като член на батальона "Азов", крайнодясно военно формирование, което сега е част от Националната гвардия на Украйна.

"Обръщам се към вас, като грък по произход. Аз съм Михаил, дядо ми е воювал срещу нацистите... Участвам в отбраната на Украйна чрез батальон "Азов", каза той.

Зеленски, който беше поканен да се обърне към гръцкия парламент от консервативния премиер Кириакос Мицотакис, получи овации от присъстващите в залата депутати.

Но видеото предизвика недоволство в социалните мрежи и гневна реакция на левите партии.

Малко след речта ръководителят на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас каза, че това е провокация. "Солидарността с украинския народ е даденост. Но нацистите не могат да имат думата в (гръцкия) парламент", написа той в "Туитър".

Говорителят на гръцкото правителство отговори, че обръщението на член на батальона "Азов" е било "погрешно и неуместно".

Денацификация по руски за Алексей Венедиктов

Денацификация по руски за Алексей Венедиктов

Главата на прасе беше оставена пред вратата на главния редактор на московското радио "Ехото на Москва"

Посолството на Украйна в Атина съобщи, че батальонът "Азов", създаден като крайнодясна групировка през 2014 г., е "реформиран и интегриран" в Националната гвардия на Украйна.

"Дълги години Русия се опитваше да "насади" в гръцките умове мита, че батальонът "Азов" е паравоенна независима част, действаща в Мариупол", се казва в съобщението.

"Видеото... няма нищо общо с тези нацистки дела, които руснаците извършват на нашата земя и срещу нашия народ.

Снимка 569849

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че Русия когато започна инвазията си в Украйна, обяви за една от своите цели "денацификация и демилитаризация" на съседната страна, като обвини украинските власти, че дискриминират руснаците и руски говорещите в страната, "ограничавайки употребата на руския език". Именно появата на формирования като батальона "Азов" и формирования като "Десен сектор"-друга ултарнационалистическа групировка в Украйна взеха активно участие във военните действия в Донбас през 2014 година срещу проруските сепаратисти там и се счита че именно благодарение на "Азов" Украйна тогава си върна контрола върху ключовия пристанищен град Мариупол.

Зеленски: Забравете за думите денацификация и демилитаризация

Зеленски: Забравете за думите денацификация и демилитаризация

Той ги адресира към Русия

По време на настоящите военни действия се счита, че именно формирования на батальона "Азов" играят ключова роля в защитата на Мариупол, а Русия и хора, които твърдят, че са избягали от Мариупол твърдят, че бойци от "Азов" "избиват цивилни граждани в Мариупол".