Министерството на външните работи е връчило нота за персона нон грата на руския дипломат, който бе обвинен от българските власти в шпионаж, съобщава БГНЕС.

Нотата е връчена на пълномощния министър Филип Воскресенски, който е втори човек в руското посолство у нас.

Първият секретар има 72 часа, за да напусне страната ни.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет. Стана ясно, че това е първият секретар на посолството на Русия.

Също днес двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия, са отстранени.

Това се случи, след като вчера беше проведена спецоперация в сградата на ДАНС за издирване на руски шпиони. Премиерът Кирил Петков заяви, че е бил информиран за сериозна диаспора от руски агенции у нас и му било докладвано, че специални агентури са работили против разбирателството между България и Република Северна Македония, явно в полза на руския интерес на Балканите.

Първият секретар на посолството на Русия шпионирал у нас

Първият секретар на посолството на Русия шпионирал у нас

Гешев уведоми външния министър за събраните данни по разследването

На 18 март 2022 г. България изгони 10 руски дипломати.

В първите дни на март месец бе обявено, че Специализираната прокуратура и ДАНС разследват българин за шпионаж в полза на Русия - новината дойде, след като по-рано стана ясно, че руски дипломат е шпионирал в полза на страната си на фона на напрегнати отношения между България и Руската федерация след руското нахлуване в Украйна, подкрепата от нас на европейските и западните санкции и позиция, а и на фона на ежегодните провокации от страна на руски дипломати и официални лица на националния ни празник 3 март. Тогава уличеният в шпионаж българин се оказа бригаден генерал Валентин Цанков.

На 18 март 2021 година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомени по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Спецоперация търси руските шпиони в ДАНС

Спецоперация търси руските шпиони в ДАНС

Разследването е получили уличаваща информация

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това - на 23 септември 2019 г., България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.