Специализирана прокуратура е започнала разследване по подозрение, че служители на ДАНС са били руски шпиони, съобщава БНТ.

В сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", намираща се на столичния булевард "Черни връх", е започнала специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване. Служители на ДАНС са уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи в България.

По данни на БНТ в акцията участват и контраразузнавачи, на които им се е наложило да разследват собствените си колеги.

Прокуратурата поискала записи от камерите на МС

Прокуратурата поискала записи от камерите на МС

Кирил Петков: Това е истинското безобразие, това е опит да се сплашат хората да не подават сигнали

В първите дни на март месец бе обявено, че Специализираната прокуратура и ДАНС разследват българин за шпионаж в полза на Русия - новината дойде, след като по-рано стана ясно, че руски дипломат е шпионирал в полза на страната си на фона на напрегнати отношения между двете България и Руската федерация след руското нахлуване в Украйна, подкрепата на европейските и западните като цяло санкции и позиция, а и на фона на ежегодните провокации от страна на руски дипломати и официални лица на националния ни празник 3 март. Тогава уличеният в шпионаж българин се оказа бригаден генерал Валентин Цанков.

Родните служби сигнализирали за руските шпиони

Родните служби сигнализирали за руските шпиони

За всички изгонени руски дипломати има достатъчно конкретни данни

Припомняме, на 18 март миналата година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Николай Радулов: Службите ни не са на нивото на войната в Украйна

Николай Радулов: Службите ни не са на нивото на войната в Украйна

"Балкански поток" е една прекрасна помощ за Путин

Преди това - на 23 септември 2019 г., България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Димо Гяуров: У нас все още има руска пета колона и предатели

Димо Гяуров: У нас все още има руска пета колона и предатели

Според него разумът ще надделее и няма да се стигне до ядрена война