Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската федерация, застрашаващ националния интерес на България. Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Той изрази надежда, че политическите идеи за закриване на специализираните структури не са в резултат именно на тези успехи.

Единственият неофициален коментар след неясните поздравления от обвинител №1 в социалната мрежа е, че България е разбила група за шпионаж и до час ще има съобщение, съобщават от "24 часа".

Разследващи са на мнение, че вероятно нов руски шпионин ще бъде изгонен от страната.

Български генерал от резерва разкривал секретна информация за ЕС и НАТО на Русия

Български генерал от резерва разкривал секретна информация за ЕС и НАТО на Русия

Свръзката е бил съветник от руското посолство в София

Новината идва седмица след началото на войната в Украйна.

Впоследствие от Специализираната прокуратура потвърдиха, че е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК.

При разследването е установено, че руски гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на страната.

От прокуратурата посочват, че това е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. По тази причина главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните данни за предприемане на действия по компетентност.

От Центъра за изследване на демокрацията: България е обект на руско влияние

От Центъра за изследване на демокрацията: България е обект на руско влияние

Докладът им е за България, Германия, Полша и Чехия

Припомняме, на 18 март миналата година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

WSJ: В България руски шпиони са предавали тайни на НАТО с методите на Студената война

WSJ: В България руски шпиони са предавали тайни на НАТО с методите на Студената война

Събирали данни за НАТО, ЦРУ, Украйна, конфликта в Нагорни Карабах...

Преди това - на 23 септември 2019 г., България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.