В началото на декември високопоставен служител от българското Министерство на отбраната в продължение на час и 20 минути снима със смартфона си секретни военни документи от служебния си компютър, пише Wall Street Journal.

Информацията е предназначена за лидера на група руски шпиони и съдържа много чувствителна информация, включително данни за изтребителите F-16, се казва още в публикацията, позована на публикуваните от българската прокуратура видеоматериали. Още в заглавието на текста се констатира, че шпионският кръг е използвал методите на Студената война.

Изданието цитира част от разговор, в който шефът на шпионите се обръща към член на групата: "Миналия път даде много материали. Четири партиди." И добавя: "Видях какво имаше на флашката. Добър материал."

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група
Обновена

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група

Група от 5 души, с явки, връзката с руското посолство - съпруга

Посочва се, че разбитата шпионска група е събирала в полза на Кремъл информация за НАТО, ЦРУ, Украйна, конфликта в Нагорни Карабах.

Изданието подчертава, че Русия използва старите си връзки в по-уязвимите страни-членки на НАТО, за да създава шпионски мрежи и да получава достъп до тайните на Запада.

"Засечените разговори, публикувани от прокурорите, показват, че във времето на високите технологии Москва все още разчита на хора за шпионаж", се казва в статията.

Със СРС-та прокуратурата подкрепи обвинението за шпионаж
Обновена

Със СРС-та прокуратурата подкрепи обвинението за шпионаж

И петимата задържани обжалват задържането си под стража

Wall Street Journal отбелязва, че освен видео доказателствата по случая включват, аудиозаписи на разговори между членовете на шпионската група и документи, описващи подробно нейната дейност.

На едното видео член на групата брои долари на бюрото си, на друго е заснето предаването на информация. Има и още един запис, на разговори, в който водачът на шпионите ги инструктира как да прикрият специална техника в подарък, пише още изданието.

САЩ следят шпионския скандал с Русия у нас

САЩ следят шпионския скандал с Русия у нас

САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и се противопоставят на тези злонамерени дейности

Припомняме, на 18 март у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от военния министър Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Премиерът Борисов заяви, че е оглушително радиомълчанието от страна на държавния глава по случая. Той информира за разкритията генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг: Русия цели да подкопае демократичните институции в България и в НАТО

Столтенберг: Русия цели да подкопае демократичните институции в България и в НАТО

НАТО следи отблизо разследването по шпионската афера…