Зловредните действия на Русия в България са опит да се подкопаят демократичните институции и да се упражнява влияние върху политиката.

Такава позиция изрази в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след днешната среща на външните министри на държавите от Алианса. В коментар за разкритата у нас руска шпионска мрежа той изрази съпричастността на съюзниците към усилията на страната ни да защити своята сигурност.

"На първо място мисля, че посланието от съюзниците от НАТО и от мен като генерален секретар е послание на солидарност. Вчера разговарях с българския премиер, днес външният министър (Екатерина Захариева) участва в срещата на външните министри и постави този въпрос, информира съюзниците. Разбира се, ние следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа. НАТО приема много сериозно защитата на класифицираната информация и ние изцяло подкрепяме усилията на България да противодейства на зловредните дейности на Русия на свой територия." - посочи Столтенберг.

Борисов информирал шефа на НАТО за разкритите шпиони у нас

Борисов информирал шефа на НАТО за разкритите шпиони у нас

НАТО винаги може да разчита на съюзническата солидарност

От коментара му става ясно, че са налице систематични действия от страна на Русия, става дума за модел на поведение.

"Смятам, че това, което виждаме в България е модел на руско поведение, при което те се опитват да подкопаят нашите демократични институции, да упражняват влияние върху вътрешната политика, да проникнат в секретните служби. Така че, това е част от модел и също е една от причините, поради които е важно да сме единни, да изразяваме солидарност и да работим заедно, още повече, че става дума за разузнаване, споделяне на информация и взаимно подпомагане." - подчерта Столтгенберг.

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Българите да се гордеят с българските служби за сигурност

По думите му, въпреки дългогодишния натиск и усилията Русия да бъде привлечена към смислен диалог, тя засили репресивното си поведение у дома и агресивното си поведение в чужбина.

Генералният секретар на НАТО посочи, че съюзниците от Алианса се борят с руската дезинформация и пропаганда, с неспиращите кибератаки и с усилията на Москва да влияе на избори в други страни. Той добави, че Русия използва химически оръжия срещу политическите си опоненти, както на своя територия, така и в страните от Алианса. Същевременно Русия продължава да разполага нови дестабилизиращи ядрени оръжия.

"Реакцията на НАТО е твърда и последователна. В отговор на руските действия НАТО предприе най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от поколение насам." - констатира Йенс Столтенберг.

Столтенберг: Русия засили агресивното си поведение, НАТО укрепва отбраната си

Столтенберг: Русия засили агресивното си поведение, НАТО укрепва отбраната си

Подходът на НАТО двупосочен - силна отбрана и отвореност за диалог...