Поведението на Русия става по-агресивно и тя се стреми да усилва военното си позициониране в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Това констатира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на външните министри от НАТО.

"Въпреки дългогодишния натиск и усилията Русия да бъде привлечена към смислен диалог, тя засили репресивното си поведение у дома и агресивното си поведение в чужбина. Продължаваме да наблюдаваме насилствено потискане на политическото несъгласие в Русия. Ние призоваваме за незабавно освобождаване на Алексей Навални и другите мирни демонстранти, които бяха арестувани." - заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

"В чужбина Русия подкопава и дестабилизира своите съседи, включително Украйна, Грузия и Република Молдова. Тя подкрепя репресиите в Беларус и се опитва да прокарва влиянието си в Западните Балкани. Русия продължава широкообхватното си военно позициониране. От Балтийско до Черно море. В Близкия изток и Северна Африка. И от Средиземно море до Арктика." - добави той.

Припомняме, Йенс Столтенберг коментира и разкритията за руската шпионска мрежа в България, като изрази съпричастността на съюзниците и своята подкрепа за усилията на страната ни да защити своята сигурност.

Столтенберг: Русия цели да подкопае демократичните институции в България и в НАТО

Столтенберг: Русия цели да подкопае демократичните институции в България и в НАТО

НАТО следи отблизо разследването по шпионската афера…

Генералният секретар на НАТО посочи, че съюзниците от Алианса се борят с руската дезинформация и пропаганда, с неспиращите кибератаки и с усилията на Москва да влияе на избори в други страни. Той добави, че Русия използва химически оръжия срещу политическите си опоненти, както на своя територия, така и в страните от Алианса.

"Реакцията на НАТО е твърда и последователна. В отговор на руските действия НАТО осъществи най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от поколение насам. Укрепихме защитата си срещу хибридни и кибератаки. Ще останем бдителни. И ще продължим да работим с ЕС и нашите близки партньори, за да сме сигурни, че заедно ще отговорим на действията на Русия. Между съюзниците има съгласие, че трябва да продължим да преглеждаме и адаптираме способностите си за възпиране и защита. Включително когато става дума за нарастващата ракетна заплаха от Русия." - подчерта Столтенберг.

Той отбеляза, че подходът на НАТО двупосочен - съчетава силно възпиране и отбрана с отвореност за диалог.

"Всички съюзници остават твърдо ангажирани с контрола върху ядрените оръжия. И всички съюзници приветстват взетото наскоро решение за удължаване на новия договор START. Това трябва да е началото на усилията за по-нататъшно укрепване на международния контрол върху ядрените оръжия." - каза още лидерът на евроатлантическата общност.

"Виждаме, че Русия продължава да разполага нови дестабилизиращи ядрени оръжия. Нуждаем се от споразумения, които да обхващат повече оръжия и повече държави като Китай. И така, режимът за контрол върху оръжията трябва да отчита новите реалности. НАТО има силен и дългосрочен ангажимент за контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение, и по отношение на Европа и Северна Америка ние оставаме уникална платформа за консултации относно бъдещето на контрола върху оръжията, защото тя помага за запазването на мира." - обобщи Йенс Столтенберг.

Столтенберг: Докато в света има ядрени оръжия, НАТО остава ядрен съюз

Столтенберг: Докато в света има ядрени оръжия, НАТО остава ядрен съюз

Новите ядрени оръжия на Британия са заради модернизацията на Русия и Китай