Решението на Обединеното кралство да увеличи запасите си от ядрени оръжия се дължи на модернизацията на арсеналите както на Русия, така и на Китай, заяви във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден от срещата на външните министри на страните от алианса в Брюксел, съобщава ТАСС. 

"Проблемът е, че виждаме как Русия и Китай модернизират своите системи и ядрен арсенал, с по-модерни оръжия. Така че вчера разговарях с премиера Борис Джонсън и външния министър Рааб и те имат абсолютно еднакви обяснение: корекцията на британската политика е свързана с увеличаване на възможностите на Русия и Китай", обясни той.

В същото време Столтенберг подчерта, че "целта на НАТО е свят без ядрени оръжия". "Въпреки това, докато в света има ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз", коментира Столтенберг.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Джонсън прекрати разоръжаването след Студената война в отговор на заплахите Русия и Китай

Може буквално да се види облекчението на Йенс Столтенберг. На всички публични изяви около срещата на външните министри на Алианса в Брюксел, генералният секретар на НАТО е доволен, че новият американски външен министър Антъни Блинкън отново се позовава на стойността на сближаването в духа на европейските съюзници, пише "Дойче веле".

В продължение на четири години Столтенберг понася самостоятелните усилия на администрацията на президента Доналд Тръмп и обидите му срещу НАТО. Сега в централата на НАТО духа още един оптимистичен вятър. "Сега имаме уникалната възможност да отворим нова глава в отношенията между Северна Америка, САЩ и Европа", каза Столтенберг в интервю за DW.

"Съединените щати искат да изградят нови партньорства, разбира се преди всичко с нашите съюзници в НАТО. Искаме да съживим алианса", каза Блинкън пред пресата. Френският външен министър Жан Ив Ле Дриан също би искал да чуе това. В крайна сметка президентът Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в мозъчна смърт през 2019 г., което предизвика дебат за бъдещето на алианса. Това сега трябва да доведе до програма за реформи, наречена "НАТО 2030". 

Останалите външни министри на НАТО бяха също толкова щастливи да чуят посланието на Блинкън. Германският външен министър Хайко Маас е доволен, че отново се говори за това как НАТО може да се развива. "Имаше процес на размисъл. Има стратегически компас. Време е да подготвим НАТО за големите предизвикателства на нашето време." Това означава позициониране спрямо Китай и Русия. Конфликтите, които съществуват в НАТО, трябва не само да се обсъждат политически, но и да се разрешават, настоя Хейко Маас.

Блинкън с опит да възстанови отношенията на САЩ при първото си посещение в НАТО и ЕС

Блинкън с опит да възстанови отношенията на САЩ при първото си посещение в НАТО и ЕС

След като предишният президент Доналд Тръмп обтегна отношенията

Новият държавен секретар на САЩ веднага се зае с един от тези конфликти - този с Германия за газопровода "Северен поток 2". Газовият маршрут от Русия до Германия е "лоша идея, лоша за Европа и лоша за САЩ". Санкциите срещу компании, участващи в строителството, ще бъдат приложени, заплашва Блинкън и настоява за прекратяване на строителните работи.

Блинкън има своите трудности и с Турция, тъй като турците купуват ракети С-400 от Русия и се борят за залежи от газ с Гърция в Източното Средиземноморие. Тези конфликти са разрешими и не трябва да накърняват сътрудничеството с надеждни съюзници, каза Блинкен.

За облекчение на външните министри от НАТО, Блинкън не фокусира разговорите върху спора относно ниските разходи за отбрана в много европейски страни, които администрацията на Тръмп винаги е подхранвала. "Целта от два процента" вече не пречка, според дипломат на НАТО.

Доналд Тръмп винаги се е оплаквал, че съюзниците от НАТО "разкъсват САЩ и се възползват от това". Членовете на НАТО се ангажираха да изразходват два процента от икономическата си продукция за отбрана до 2024 г.

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Никоя държава или континент не могат да се справят сами и трябва обща стратегическа солидарност

На предстоящата среща на върха през юни държавните и правителствени ръководители трябва да се справят предимно с "нарастващата сила" на Китай при преструктуриране на алианса с оглед на 2030 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за DW, че Китай се приближава все по-близо до зоната на НАТО, защото инвестира в критична инфраструктура в много страни.

"Няма как да заобиколим факта, че се справяме с последиците от възхода на Китай за сигурността на нашия алианс и промените в глобалния баланс на силите", каза Столтенберг.

Китайският външен министър Уан И и руският външен министър Сергей Лавров вече са заели позиция срещу "възроденото НАТО" на среща във вторник в китайския град Гуилин. Лавров заяви, че признава "разрушителния характер на американските намерения, основани на военно-политически съюзи от Студената война".

"Обновените съюзи" вероятно ще подкопаят архитектурата на международното право, основано на ООН. Китайският и руският външни министри отхвърлиха съюза на западния, трансатлантическия свят като опит за "налагане на основан на правила световен ред" на други държави.

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада