Китай и Русия показаха единство и обвиниха САЩ в политическа намеса с налагането на поредните санкции, информират "Ройтерс", АП и АФП.

Министрите на външните работи на Китай и Русия осъдиха санкциите на Запада заради нарушение на правата на човека.

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада.

Великобритания обяви Русия за главна заплаха за сигурността на Европа

Великобритания обяви Русия за главна заплаха за сигурността на Европа

"Русия се явява умел и непредсказуем играч"

След среща двамата дипломати заявиха, че Китай и Русия работят съвместно за напредък на света по въпроси като борба с климатичните промени и коронавируса.

Уан остро разкритикува координираните санкции, които ЕС, Великобритания и САЩ наложиха на Китай за нарушение на правата на уйгурите в Синдзян.

"Държавите заедно трябва да се изправят против всички форми на едностранни санкции. Тези мерки няма да бъдат приети от международната общност", каза Уан.

Лавров коментира от своя страна, че Русия и Китай считат, че САЩ разчитат на военни съюзи от Студената война за подкопаване на "международната правна архитектура".

Борел обвини Русия, че е взела курс на конфронтация с ЕС

Борел обвини Русия, че е взела курс на конфронтация с ЕС

Русия все повече и повече се отдалечавала от Брюксел

Руският дипломат каза още, че Русия повече не поддържа отношения с ЕС, след като Брюксел ги "унищожи". Но Лавров отбеляза, че Москва е готова да работи с ЕС.

Русия и Китай обявиха, че искат среща на върха на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН заради повишената политическа турбуленция. Москва подчерта, че с Пекин вярват, че САЩ действат по деструктивен начин.

Русия и Китай отхвърлиха и обвиненията, че използват ваксините срещу коронавируса, за да оказват влияние по света. Уан И и Сергей Лавров увериха, че са водени от принципите на "хуманност", а не от геополитически интереси.

"Русия и Китай са модели на отвореност, сътрудничество и взаимопомощ", каза Лавров.

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

За сметка на това с Китай отношенията ставали все по-сериозни

По отношение борбата с коронавируса, той отбеляза, че е важно да се водят от "хуманност и интересите за спасяване на човешки живот" вместо от "геополитически съображения и търговски подходи".