Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че Москва "все повече и повече" се отдалечава от Брюксел, съобщава RT.

"Ясно е, че Русия взе курс на конфронтация с Европейския съюз", подчерта дипломатът след заседанието на Съвета на министрите на въшните работи на страните членки на Общността.

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

За сметка на това с Китай отношенията ставали все по-сериозни

По думите му въпросът за отношенията с Русия остава на дневен ред, като той ще бъде повдигнат отново на Европейския съвет в края на седмицата.

Наред с други неща, Борел припомни "петте принципа" на взаимодействие с Москва, чиято значимост външните министри на страните от ЕС потвърдиха на последната среща.

През 2016 г. ЕС прие пет принципа, въз основа на които всички страни членки трябва да изграждат отношения с Русия: пълно прилагане на Минските споразумения за Украйна, укрепване на сътрудничеството с източните партньори на ЕС, осигуряване на енергийната сигурност на Европа, развитие на европейско-руското сътрудничество по международни въпроси, представляващи интерес за ЕС, и подкрепа за гражданското общество в Русия.

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

Всички те са замесени в нарушения на правата на човека

Европейски източник в Брюксел преди заседанието на Съвета на външните министри на ЕС заяви пред репортери, че участниците ще подготвят стратегическа дискусия за европейско-руските отношения, която ще се превърне в една от централните теми на срещата на ръководителите на страните членки на ЕС на 25-26 март.

През февруари, след посещението си в Москва, Борел за първи път сам излезе с инициатива за нови санкции срещу Русия заради отношението към руския опозиционер Алексей Навални.

Конфликтно съжителство са отношенията Русия-ЕС

Конфликтно съжителство са отношенията Русия-ЕС

Грушко: Практическото взаимодействие между Русия и НАТО приключи