Москва няма отношения с Европейския съюз като организация, те бяха унищожени от Брюксел. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с китайския си колега Ван И, информира "Новости".

"Ако Европа прекъсна тези отношения, просто унищожавайки всички механизми, които се създаваха в продължение на много години, а ние имаме само партньори от отделни европейски страни, които искат да се ръководят от своите национални интереси, навярно, обективно това води до факта, че нашите отношения с Китай се развиват по-бързо от това, което е останало от отношенията с европейските страни", коментира руският първи дипломат.

Русия видя "предубеденост" на ЕС по отношение на "Спутник V"

Русия видя "предубеденост" на ЕС по отношение на "Спутник V"

Русия щяла продължи да спасява животи в страни извън ЕС

Той подчерта, че "ако и когато Европейският съюз от своя страна сметне за целесъобразно да премахне тази аномалия в контактите с Русия", Москва ще бъде готова да "изгражда отношения" на основата на равноправието.

"Но докато нямаме промени на западния фронт, на Изток имаме много интензивен дневен ред, който става все по-богат с всяка година", заключи Лавров.

Напоследък противоречията между Европейския съюз и Русия се засилиха заради ситуацията около хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални. В тази връзка Брюксел наложи нови санкции срещу Русия. Руското външно министерство ги нарече "задънена улица и нелегален начин" и обеща да отговори.

Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков Кремъл бил уверен, че политиката на санкции срещу Москва не постигала целта си.

Лавров призова Китай и Русия да намалят употребата на щатски долари

Лавров призова Китай и Русия да намалят употребата на щатски долари

Москва и Пекин ще се развиват независимо от САЩ и осуетяват опитите да се ограничи технологичното им развитие