Руски военен съд е отхвърлил жалбата от хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални за липсата на наказателно разследване за отравянето му, предаде "Франс прес".

235-и военен съд в Москва отхвърли жалбата на Навални, който обвинява Федералната служба за сигурност (ФСБ) в извършването на отравянето.

Опозиционерът, който излежава присъда от две години и половина в колония източно от Москва, не е присъствал в съда и е отказал да участва чрез видеовръзка.

Навални се оплака, че Кремъл го е хвърлил в концлагер

Навални се оплака, че Кремъл го е хвърлил в концлагер

Руската затворническа система успяла да го изненада

Навални обвини руските следователи, че не са започнали наказателно производство, за да открият виновните за покушението срещу него в сибирския град Томск през август миналата година.

Навални се разболя тежко при полет в Сибир през август и след няколко дни беше откаран със самолет за лечение в Германия, където прекара месеци във възстановяване.

По-късно западни експерти стигнаха до заключението, че 44-годишният мъж е влязъл в контакт със съветското бойно отровно вещество новичок.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители

Сибирската полиция извърши предварителни проверки, след като Навални беше хоспитализиран през август, но отказа да образува наказателно дело, позовавайки се на "липсата на случай на престъпление".

След като се завърна в Москва в средата на януари, Навални беше незабавно задържан от властите по обвинение в нарушаване на условно освобождаване, докато е в чужбина, а през февруари беше осъден на затвор.

Навални казва, че отравянето е извършено по заповед на президента Владимир Путин.

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

Главният прокурор и шефовете на следствието, затворите и Росгвардия

Кремъл отрече каквото и да било участие и вместо това обвини германските власти, че отказвали да сътрудничат на разследването, въпреки че Берлин предава документи за разпита на Навални от германските следователи.

Русия отхвърли призивите на западни правителства за разследване на атаката, като някои руски официални лица намекнаха, че Навални може да е бил отровен в Германия или дори да се е отровил сам.

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

Поискаха и неговото незабавно освобождаване