Руският външен министър Сергей Лавров започна посещение в Китай в понеделник с призив към Москва и Пекин да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи, за да се противопоставят на това, което той нарече идеологическата програма на Запада, съобщава "Ройтерс". 

Очаква се Лавров да проведе разговори с китайския си колега в момент, когато отношенията на двете страни с администрацията на американския президент Джо Байдън са силно обтегнати.

Американски и китайски официални лица се сблъскаха в тежки преговори в Аляска, докато руският посланик пристигна в Москва в неделя за консултации, след като Байдън определи президентът Владимир Путин за убиец.

Китай усеща "силна миризма на барут и драма" в преговорите със САЩ

Китай усеща "силна миризма на барут и драма" в преговорите със САЩ

За САЩ действията на Китай застрашават основания на правила ред, който поддържа глобалната стабилност

Русия е пред нов кръг от американски санкции заради това, което според Вашингтон е намеса в президентските избори през 2020 г., което Москва отрича.

В разговор с китайски медии преди началото на посещението си Лавров заяви, че Москва и Пекин са принудени да се развиват независимо от Вашингтон, за да осуетят опитите на САЩ да ограничат технологичното им развитие.

"Трябва да намалим рисковете от санкции, като укрепим нашата технологична независимост, като преминем към плащания в националните ни валути и глобалните валути, които служат като алтернатива на долара", каза Лавров, според стенограмата на интервюто, публикувано в понеделник.

"Трябва да се отдалечим от използването на международни платежни системи, контролирани от Запада", добави той.

Преди неговото посещение китайски държавен вестник The Global Times предположи, че пътуването на Лавров е знак за това колко тясна координация между Китай и Русия ще компенсира въздействието на това, което се определя като "създаване на проблеми от страна на САЩ."

"Времето за посещението на Лавров е забележително, тъй като означава, че Русия е първата страна, с която Китай споделя информация и мнения по ключови въпроси след комуникацията лице-в-лице между Китай и САЩ", допълва китайската медия.

Лавров въведе нов термин в политологията след оскърблението на Байдън

Лавров въведе нов термин в политологията след оскърблението на Байдън

В арсенала на лидерите от Запада се появи нов феномен - фейкова (фалшива) и фрийкова (откачена, анормална) дипломация

Официалното посещение на Лавров в Китай не е насочено срещу трети страни и няма нищо общо с неотдавнашните китайско-американски преговори на високо ниво в Аляска, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"По отношение на информацията, която споменахте, че настоящото посещение на Лавров в Китай е организирано след китайско-американски диалог на високо ниво в Анкоридж (Аляска), вярвам, че сте наясно, че във външната политика посещението предполага двустранно споразумение", каза тя.

"Развитието на отношенията между Китай и Русия не е насочено срещу трети страни. И за разлика от други, ние не използваме отношенията на база каквито и да било други мотиви", добави дипломатът.

"Дълго време западните държави, включително САЩ, използваха демокрацията и правата на човека като претекст за намеса във вътрешните работи на други държави и създадоха много проблеми за целия свят, включително нестабилност и военни раздори".

"Китай и Русия стояха от началото до края рамо до рамо, гръб до гръб и работихме в тясно сътрудничество. Ние упорито се противопоставяме на потисническите практики на сплашване и действаме като надежден стълб за глобалния мир и стабилност", каза Хуа Чунин.

"Министър Лавров започна посещението си днес в Китай. Убедени сме, че това посещение ще засили още повече развитието на отношенията на високо равнище между Китай и Русия, както и стратегическото сътрудничество на двете страни ще е по-тясно в международните отношения", добави дипломатът.

За Байдън Русия е част от проблема, а не от решението

За Байдън Русия е част от проблема, а не от решението

В последната седмица Мартин Табаков вижда индикации, че новата администрация в Белия дом ревизира "британската” си политика на САЩ спрямо Азия