Производителите на руската коронавирусна ваксина обвиниха европейски комисар, че бил "предубеден", след като той заяви, че Европейският съюз няма нужда от "Спутник V", информира "Франс прес".

Говорейки по телевизия TF1, еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон настоя: "Нямаме абсолютно никаква нужда от Спутниk V".

Той каза още, че "руснаците трудно се справят с производството ѝ и вероятно ще трябва да им помогнем. Ако трябва да им предоставим една или две фабрики, за да я произвеждат, защо не, но в момента европейците са приоритет".

Еврокомисар отсече: ЕС не се нуждае от руската ваксина "Спутник V"

Еврокомисар отсече: ЕС не се нуждае от руската ваксина "Спутник V"

До 14 юли било възможно в Европа да се постигне колективен имунитет

Руският фонд за преки инвестиции, който подкрепи разработването на "Спутник V", обвини Бретон, че е "очевидно предубеден" срещу ваксината, защото е руска.

"Уважаеми комисар Бретон, моля, спрете да бъдете предубедени. Европейците искат избор на безопасни и ефективни ваксини, които вие досега се провалихте да доставите", написаха от Руския фонд за преки инвестиции в "Туитър".

От фонда добавиха, че "Спутник V" била одобрена за използване в 54 страни.

Русия скептична, че ЕС ще одобри "Спутник V" скоро

Русия скептична, че ЕС ще одобри "Спутник V" скоро

Очаква се ваксината да бъде одобрена най-рано през юни

Този месец базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата (ЕМА) започна подробен преглед на ваксината "Спутник V", ключова стъпка към одобряването ѝ като първата незападна коронавирусна ваксина, използвана в 27-членния ЕС.

Руският фонд за преки инвестиции отбеляза, че ако коментарите на Бретон са "официална позиция на ЕС, моля, информирайте ни, че няма причина да се търси одобрение от ЕМА заради вашите политически пристрастия. Ще продължим да спасяваме животи в други страни".

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината

Русия регистрира "Спутник V" миналия август преди мащабните клинични изпитвания, предизвиквайки загриженост сред някои експерти заради ускорения процес.

Водещото медицинско списание The Lancet публикува резултати, които показват, че ваксината е безопасна и над 90 процента ефективна.

Кремъл: Безпрецедентен натиск върху държавите да откажат "Спутник V"

Кремъл: Безпрецедентен натиск върху държавите да откажат "Спутник V"

Русия се опитва да засили влиянието си в региона, което е във вреда на САЩ