Малко вероятно е руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" да получи одобрение от европейските медицински регулатори в близко бъдеще, съобщава ДПА.

Мнението е на Руския фонд за преки инвестиции. Ръководителят му Кирил Дмитриев счита, че ако препаратът бъде одобрен, което вероятно ще се случи след юни, Русия ще може да достави около 100 милиона дози за 50 млн. души в ЕС до 3-4 месеца.

Въпреки че Европейската агенция по лекарствата все още прави преглед на "Спутник V", Москва не изключва след Унгария и други държави от ЕС да одобрят ваксината за използване независимо от решението на Агенцията.

По думи на Дмитриев Русия може да изпрати ваксини на такива страни през април.

Немислимо? ЕС май ще се довери на руската ваксина "Спутник V"

Немислимо? ЕС май ще се довери на руската ваксина "Спутник V"

Това би било дипломатически триумф за Русия

Той изрази надежда, че решението на ЕМА за "Спутник V" ще бъде изцяло научно, а не политическо.

Дмитриев потвърди плановете ваксината да бъде произвеждана в Германия и други страни от ЕС. Той съобщи, че се водят преговори за производството й в заводите в Бавария на руската фармацевтична компания "Р-Фарм", която е подала и документи за одобрение на "Спутник V" от ЕМА.

По негови думи има и предварителни споразумения с още два производителя в Германия, а също с Испания и Франция.

Ваксината, разработена от Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" в Русия, е с 91% ефективност. Очакванията са, че тя би осигурила 2-годишен имунитет срещу вируса.

Като предимство на ваксината Русия изтъква и ниската цена и лесните условия за съхранението й.

"Спутник V" вече е одобрена за използване в над 50 страни. Смята се, че тя е ефективна и срещу новите щамове на коронавируса.

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината