Публично Европейският съюз отхвърли глобалната кампания на Русия за доставка на ваксини срещу коронавируса като пропаганден трик от нежелан режим.

Зад кулисите обаче Общността се насочва към руската ваксина "Спутник V", докато се опитва да коригира настъпилия хаос около ваксинирането на своите 450 млн. души, са казали дипломатически и официални източници от ЕС пред "Ройтерс".

Представител на ЕС, който преговаря с производителите на ваксини от името на Общността, е уточнил, че правителствата от ЕС обмислят да започнат преговори с разработчиците на "Спутник V" и че те ще се опрат на исканията от четири държави от ЕС за започване на процеса.

ЕС още не иска, но "Спутник V" ще се произвежда в Германия, Франция, Испания и Италия

ЕС още не иска, но "Спутник V" ще се произвежда в Германия, Франция, Испания и Италия

Фармацевтични компании продължават с плановете си без да чакат ЕМА

Унгария и Словакия вече закупиха руската ваксина, Чехия е заинтересована, а представителят на ЕС е посочил, че Италия обмисля да използва най-големия биореактор за производство на ваксини в страната в завода ReiThera близо до Рим, за да произвежда "Спутник V".

Брюксел е критикуван за бавното ваксиниране в Общността в момент, когато бившата страна членка Великобритания разхлабва ограниченията, след като програмата ѝ за имунизиране набира скорост. Италия затяга ограниченията, болниците в района на Париж са близо до претоварване, а Германия предупреди за трета вълна.

ЕС подписа договори с шест западни производителя на ваксини и започна преговори с още двама. До момента той е одобрил четири ваксини, но производствени проблеми забавиха кампанията му за ваксинация, а някои страни членки търсят свои собствени решения.

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината

Ако "Спутник V" се присъедини към арсенала на ваксините на ЕС, това ще бъде дипломатически триумф за Русия, чиято търговия с Общността е възпрепятствана в продължение на години от санкциите заради окупацията на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна.

Освен това също така би рискувало да раздели Общността между онези страни, които не са готови да се дава на Москва каквато и да е победа, и онези, които подкрепят да се покаже, че Брюксел може да си сътрудничи с Кремъл.

Втори представител на ЕС е отбелязал, че заводът ReiThera е бил споменат от италиански официални лица на среща като възможен обект за производство на COVID-19 ваксини, произведени от компании, различни от италианската биотехнологична фирма.

ReiThera, която е 30% собственост на държавата и разработва своя собствена COVID-19 ваксина, е отказала да коментира.

Русия ваксинира изключително бавно, докато ударно изнася "Спутник V"

Русия ваксинира изключително бавно, докато ударно изнася "Спутник V"

Досега само около 1,3% от населението на Русия е ваксинирано

Говорителка на италианското министерство на индустрията е отказала да коментира преговорите за евентуалното използване на завода на ReiThera за производството на "Спутник V". Тя е отбелязала: "Ще произвеждаме всички разрешени ваксини, където е възможно."

Говорител на Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини, е подчертал, че ЕС не е длъжен да започне разговори с разработчиците на "Спутник V", дори ако лекарственият регулатор на Общността одобри ваксината.

Не e ясно дали държавите, които са поръчали "Спутник V" в двустранни сделки, биха се интересуват от съвместни поръчки на ЕС. Говорителите на правителствата в Чехия, Унгария и Словакия не са отговорили на исканията за коментар.

ЕС започна преглед на "Спутник V", Москва обеща ваксини за 50 млн. европейци

ЕС започна преглед на "Спутник V", Москва обеща ваксини за 50 млн. европейци

Ваксината може да действа като мост между Русия и ЕС

Преговорите с производителите на ваксини обикновено продължават месеци преди да бъдат договорени сделки за доставки, а служителят на ЕС е изтъкнал, че все още не е взето решение дали Общността да се обърне към разработчиците на "Спутник V" след вътрешни разговори по въпроса.

И все пак дискусиите между правителствата в ЕС показват забележителна промяна в политическата линия по отношение на руската ваксина.

В продължение на месеци ЕС изразяваше съмнения относно "Спутник V", като се позоваваше на липса на данни и нарече ваксината средство за външнополитическа пропаганда на Кремъл.

Здравният министър на Словакия хвърли оставка заради скандал със Спутник V

Здравният министър на Словакия хвърли оставка заради скандал със Спутник V

Управляващите в страната се скараха по повод руската ваксина