Премиерът на Словакия Игор Матович обяви оставката на министъра на здравеопазването Марек Крайчи заради разногласия в управляващата коалиция относно закупуването на руската ваксина "Спутник V", информира "Новости".

На 1 март Словакия получи първата партида ваксина "Спутник V" от Русия. Инициатор на доставката беше Матович. Това предизвика остра реакция от страна на лидерите на десните партии, които са част от управляващата коалиция. Те се опитаха да се сдобият с оставката на премиера, но не намериха разбиране от президента на страната Зузана Чапутова. Тогава десните обявиха ултиматум: или продължаване на коалиционното сътрудничество, или оставка на министъра на здравеопазването, чието ведомство е издало разрешение за използване на ваксината "Спутник V".

Премиерът на Словакия все пак държи на руската ваксина

Премиерът на Словакия все пак държи на руската ваксина

Нови мерки в страната срещу пандемията

"Тъй като решаващата причина за искането за оставка на ръководителя на Министерството на здравеопазването от страна на нашите коалиционни партньори беше закупуването на руската ваксина "Спутник V", тогава, според мен, тази оставка трябва да се случи едва след като в Словакия започне използването на "Спутник V", заяви премиерът на пресконференция.

Премиерът нарече искането за оставка на ръководителя на здравното министерство едно от най-абсурдните, нечовешки и неморални. Според Матович Крайчи се е превърнал в "ритуална жертва" на разногласията в управляващата коалиция.

Премиерът на Словакия предизвика скандал - предложи украинска територия за руска ваксина

Премиерът на Словакия предизвика скандал - предложи украинска територия за руска ваксина

Киев поиска извинение

Премиерът добави, че отдавна е бил "притискан" с настояването да бъде отстранен министърът на здравеопазването. За всяка грешка в правителствените решения, направени по време на пандемията, се обвинява Крайчи, заключи той.

Матович договори доставката на ваксината от Русия тайно от коалиционните партньори. Преди това те блокираха това решение на правителствено заседание с аргумента, че "Спутник V" не е регистрирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Според Матович това е проява на неуважение на политиците към собствените им съграждани, които умират заради липсата на ваксини срещу COVID-19 и нездрав геополитически подход към проблема.

Словакия получи първа партида от ваксината "Спутник V"

Словакия получи първа партида от ваксината "Спутник V"

Вероятно препаратът ще бъде пуснат в употреба в средата на март