Словакия се замеси в дипломатически скандал, след като премиерът излезе с груба шега, че ще плати за доставяне на руска ваксина срещу коронавируса с украинска територия, съобщава "Москва таймс".

Киев поиска извинение след коментар на словашкия премиер Игор Матович по време на радиоинтервю, че той е обещал на Русия Закарпатска област в замяна доставка на руска ваксина "Спутник V". По-късно Матович обясни, че се е пошегувал и че нищо не е обещавал в замяна на получените в понеделник 2 милиона дози ваксина "Спутник V", информира Slovak Spectator.

В съобщение на Министерството на външните работи на Украйна се казва, че без значение от мотивите или контекста подобни изказвания от ръководителя на словашкото правителство, които директно споменават териториалната цялост на Украйна, са категорично недопустими.

Министерството отбелязва, че "шега" звучи особено обидно за украинския народ, който страда от руската агресия и руската окупация на Крим, Севастопол и Украински Донбас.

Украинското външно ведомство обяви, че е привикало посланика на Словакия, за да изрази протеста си. Посланикът на Украйна в Словакия се е оплакал и пред словашкото външно министерство.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба предложи да размени няколко словашки региона за дози от руската ваксина.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че думите на словашкия премиер са нищо повече от шега. Но той подчерта, че доставяната руска ваксина на Словакия не е безплатна, пише "Комерсант". Песков заяви още, че дипломатическият спор между Украйна и Словакия не ги касае.