Словакия няма да върне ваксината срещу коронавирус "Спутник V" в Русия, тъй като е необходима за спасяване на животи.

Това написа на страницата си във "Фейсбук" словашкият премиер Игор Матович.

Той отбеляза, че словашките политици "крещят" за "хибридна война" и "руското геополитическо оръжие", когато ваксината пристигнала в страната, но замълчали, когато руската страна предложи да им се върне ваксината обратно.

Премиерът на Словакия предизвика скандал - предложи украинска територия за руска ваксина

Премиерът на Словакия предизвика скандал - предложи украинска територия за руска ваксина

Киев поиска извинение

"Всъщност никога не бих позволил ваксината да бъде върната обратно. Никога ... Ние сме силна част от ЕС, но не мога да откажа да спася хората си с помощта на висококачествена ваксина, защото тя е произведена в Русия ... Аз не съм убиец, " подчерта премиерът на Словакия.

По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков коментира ситуацията с предоставянето на руската ваксина срещу коронавирус на Словакия.

В Словакия вече е в сила вечерен час

В Словакия вече е в сила вечерен час

Забранено да се излиза от дома между 20:00 ч. и 5:00 ч...

Говорителят подчерта, че доставяната руска ваксина на Словакия не е безплатна, припомня "Комерсант". Песков заяви още, че дипломатическият спор между Украйна и Словакия не ги касае.

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Москва все още не е поискала от ЕС да сертифицира ваксината ѝ, но я предлага на страните - членки на базата на двустранни договорки.