Руската ваксина Sputnik V срещу COVID-19 може да се произвежда в Западна Европа, след като бе подписана сделка с Италия от московския държавен фонд RDIF и базираната в Швейцария фармацевтична компания Adienne, съобщава "Ройтерс". 

Кирил Дмитриев, ръководител на RDIF, каза пред руската държавна телевизия, че неговият фонд е сключил сделки за производство в Испания, Франция и Германия на ваксината Sputnik. Той не предостави подробности.

Това е последната индикация, че някои компании могат да продължат с плановете си, без да чакат регулаторът на Европейския съюз (Европейската агенция по лекарствата (EMA) да даде своето одобрение на Sputnik V.

Учените коментират, че руската ваксина е почти 92% ефективна, на базата на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани в медицинското списание The Lancet миналия месец.

Sputnik V вече е одобрен или се оценява за одобрение в три държави-членки на ЕС - Унгария, Словакия и Чехия. Представители на ЕС заявиха, че Брюксел може да започне преговори за евентуално споразумение за закупуване на ваксини, ако поне четири от членовете го поискат.

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

ЕС не прави това, говори за ценности...

Италианско-руската търговска камара заяви в понеделник, че италианският ход проправи пътя за създаването на първото производствено съоръжение на Sputnik V в Европа извън Русия.

Той заяви, че има планове италианското производство да започне през юни и че се надява, че до края на годината там могат да бъдат произведени 10 милиона дози Sputnik V.

"Това споразумение е първото по рода си с европейски партньор", заяви в изявлението Винченцо Трани, ръководител на камарата. "Това може да се нарече историческо събитие, което е доказателство за доброто състояние на отношенията между нашите страни и показва, че италианските компании могат да гледат отвъд политическите различия."

Италианското министерство на индустрията не е участвало по никакъв начин в сделката между RDIF и Adienne, каза правителствен източник, добавяйки, че министерството дори не е информирано за сделката, която е "легитимна" и "в съответствие с динамиката на пазара".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че планът, свързан с Италия, може да помогне бързо да се задоволи търсенето на ваксината в чужбина.

Служител на ЕМА призова членовете на ЕС да се въздържат от одобряване на Sputnik V на национално ниво, докато агенцията все още я преглежда, което накара разработчиците на ваксината да поискат публично извинение.

Песков нарече коментара на служителя на ЕМА "най-малкото неподходящ".

Говорител на италианския премиер Марио Драги заяви, че Италия не прилага особен натиск върху ЕС, за да получи одобрение за Sputnik V. Той каза, че Драги е призовал блока да следва всички възможни варианти за осигуряване на ваксини, одобрени от EMA.

Русия иска извинение от ЕМА

Русия иска извинение от ЕМА

Руската ваксина не била игра на руска рулетка