Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди държавите членки на ЕС да не избързват с разрешаването на руската ваксина "Спутник V", сравнявайки го с руска рулетка, информира АФП.

Миналата седмица базираната в Амстердам агенция започна преглед на руската ваксина. Това е ключова стъпка преди да бъде одобрена, което може да стана тази седмица.

Северна Македония получи 3000 дози от руската ваксина "Спутник V"

Северна Македония получи 3000 дози от руската ваксина "Спутник V"

Първа пратка от договорените 200 000 дози

Унгария вече одобри ваксината и започна да я прилага, докато Чехия и Словакия обявиха, че са поръчали от руската ваксина и няма да чакат одобрението на ЕМА.

На въпрос за вероятността Австрия да предприеме същата стъпка, председателят на Управителния съвет на ЕМА Христа Виртхюмер-Хохе заяви пред местната медия ORF: "Това е нещо, което може да се сравни с руска рулетка".

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината, като подчерта, че няма достатъчно налични данни за безопасността й.

Русия ваксинира изключително бавно, докато ударно изнася "Спутник V"

Русия ваксинира изключително бавно, докато ударно изнася "Спутник V"

Досега само около 1,3% от населението на Русия е ваксинирано

Може да имаме "Спутник V" на пазара в бъдеще, когато проучим нужните данни, каза представителят и добави, че ваксината трябва да отговаря на европейски критерии за качество на контрола и ефективност.

Австрийският канцлер Себастиан Курц проведе в петък среща с топ руски представител, който отговаря за продажбата на руската ваксина. Курц подчерта, че придобиването на ваксина не трябва да бъде предмет на "геополитически борби".

Курц отбеляза обаче, че Австрия ще изчака одобрението на ЕМА преди да използва руската ваксина.

Няма текущи преговори между ЕС и Русия за "Спутник V", обявиха в ЕК

Няма текущи преговори между ЕС и Русия за "Спутник V", обявиха в ЕК

В момента не се водят разговори за интегриране на ваксината в портфолиото

Русия увери, че ще достави 50 милиона дози на европейците щом получи одобрение.

ЕМА може да вземе решение за руската ваксина и ваксината на Johnson & Johnson на 11 март.