Европейският съюз не се нуждае от руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Това обяви пред телевизия TF1 европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

"От март до юни ще поставим между 300 млн. и 350 млн. дози ваксини в Европа. Тъй като Европа е континентът с най-много ваксини (четири), одобрени от медицинските регулатори, ние сме първият континент по отношение на производството на ваксини. Ние абсолютно не се нуждаем от "Спутник V". (...) Що се отнася до "Спутник V", руснаците имат проблеми с производството ѝ и ако се нуждаят от помощ, ще се върнем към това през втората половина на годината, но сега приоритет се дава на европейците", коментира еврокомисарят.

Русия скептична, че ЕС ще одобри "Спутник V" скоро

Русия скептична, че ЕС ще одобри "Спутник V" скоро

Очаква се ваксината да бъде одобрена най-рано през юни

По думите му е необходимо масово да се произвеждат и разпространяват вече одобрените ваксини.

Бретон добави, че е възможно да се постигне колективен имунитет срещу коронавируса в Европа до 14 юли - френския национален празник.

На 17 март Бретон, отговаряйки на въпрос за възможността да се използва руския препарат за компенсиране на недостига в ЕС, заяви, че Европейската комисия не се съмнява в качеството на "Спутник V", но ѝ е известно, че Руската федерация "също има трудности с производството на тази ваксина".

На 4 март Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви началото на процедурата за последователно изследване на ваксината "Спутник V".

Кремъл: Безпрецедентен натиск върху държавите да откажат "Спутник V"

Кремъл: Безпрецедентен натиск върху държавите да откажат "Спутник V"

Русия се опитва да засили влиянието си в региона, което е във вреда на САЩ