Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко определи в понеделник отношенията на страната с Европейския съюз като "конфликтно съжителство", съобщава ТАСС.

Грушко добави, че блокът е в "кризисно състояние" и "не е готов за равноправно сътрудничество" с Москва. Той също така отхвърли последните санкции, наложени от ЕС на Русия, като преминаване към "опасна линия".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че Москва подкрепя идеята за формиране на международна коалиция, която да се противопоставя на едностранните санкции на западните страни.

ЕК: Путин е отговорен за убийства и опити за убийства

ЕК: Путин е отговорен за убийства и опити за убийства

Негова е крайната отговорност за действията на руската държава...

"Всички прозорци, които бяха отворени, днес се затръшнаха не само заради политическата ситуация, но и защото Европейският съюз всъщност се оказа, че не е готов за равноправно сътрудничество", каза той.

По думите му, "антируските санкции на ЕС поставят под съмнение възможността за сътрудничество между Москва и Брюксел. Основен момент: виждаме, че тези санкции се използват за намеса във вътрешните работи, за да диктуват условия на вътрешните и съдебните и правоприлагащите органи. Всичко това доведе отношенията ни до опасна линия, когато самата възможност за каквото и да е сътрудничество с ЕС е поставен под въпрос".

Според Грушко недружелюбната политика на ЕС "придоби нова висота" по време на германското председателство в общността, тъй като ситуацията около Алексей Навални бе използвана за нови санкции. "Сериозен дразнител, сериозна пречка за развитието на нормалните отношения се превърна създаването на така наречените хоризонтални санкционни механизми, с които юридически лица и конкретни хора могат да бъдат санкционирани... Това е не само удар върху отношенията между Русия и ЕС, това е удар върху цялата глобална архитектура и международното право. Ние разглеждаме това като доказателство за това как точно западните партньори виждат така наречения ред, основан на правила".

Практическото взаимодействие между Русия и НАТО приключи, "в отношенията сме в най-ниската точка от края на Студената война ... Цялото практическо взаимодействие с Русия е прекратено". Грушко добави, че в момента няма положителна програма в диалога между Русия и НАТО.

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Никоя държава или континент не могат да се справят сами и трябва обща стратегическа солидарност